Všechny Tesly jsou S, 3, X, Y. Elon Musk představil menší SUV, Model Y

Tesla Model Y při premiéře spolu s Elonem Muskem v pozadí.
Foto: ČTK
ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
15. 3. 2019 7:36
Americká společnost Tesla začne svůj sportovně-užitkový vůz (SUV) Model Y, který má být odpovědí na podobné elektromobily evropských výrobců, prodávat v průběhu roku 2020. Jeho cena má začínat na 39 000 dolarů (885 000 Kč) a lidé si jej budou moci objednávat a přizpůsobovat svým představám on-line. Oznámil to během čtvrtečního představení nového vozu šéf společnosti Elon Musk.

Tesla podle agentury Reuters Modelem Y reaguje na velkou poptávku po menších SUV, které jsou nejrychleji rostoucím segmentem v této části trhu v USA i Číně, kde momentálně Muskova společnost staví továrnu.

Do prodeje by se nejprve měl dostat Model Y s delším dojezdem, jehož cena bude 47 000 dolarů a na jedno nabití ujede až 480 kilometrů. Celkově budou v nabídce čtyři verze: Standard Range (370 km, 39 000 dolarů, jaro 2021), Long Range (480 km, 47 000 dolarů, podzim 2020), Dual Motor AWD (450 km, 51 000 dolarů, podzim 2020) a Performance (450 km, 60 000 dolarů, podzim 2020).

Jednotlivé varianty se také budou lišit výkonem a pohonem všech nebo zadních kol. U té nejsilnější, Performance, bude zrychlení z nuly na sto za 3,5 vteřiny.

Musk si slibuje snížení výrobních nákladů od toho, že Model Y bude s již vyráběným levnějším sedanem Model 3 sdílet okolo tří čtvrtin komponentů, což by mělo zároveň přinést urychlení výroby. Na rozdíl od sedanu ale vůz bude dostupný s třetí řadou sedadel v zavazadlovém prostoru, který by měl mít celkový objem až 1,9 metru krychlového.

Tesla se s širším okruhem nových produktů snaží vystoupit ze škatulky výrobce luxusních aut. Koncem února oznámila, že ve snaze snížit náklady přechází výhradně na on-line prodej, což by jí mělo umožnit snížit cenu všech elektromobilů v průměru o šest procent. Minulý týden však plán pozměnila s tím, že některé z kamenných obchodů zůstanou otevřené a ceny se sníží pouze o tři procenta.

Na video z představení Modelu Y se podívejte zde:

Elon Musk přestavil Model Y | Video: Tesla live
 

Právě se děje

Další zprávy