Vrchol opulence: Bentley nabídne obložení interiéru z kamene

Jan Markovič Jan Markovič
5. 1. 2016 15:47
Kamenné obložení ozdobí palubní desku modelů Bentley Continental a Continental GT. K dispozici bude přírodní provedení nebo jedna ze čtyř speciálních barev. Britská automobilka si nechává kámen těžit v indických lomech, materiál pak prochází úpravou v sídle firmy v Crewe.
Kamenná deska má menší tloušťku než lidský vlas
Kamenná deska má menší tloušťku než lidský vlas | Foto: Bentley

Pokud jde o tradičního výrobce luxusních automobilů Bentley, fantazii se meze nekladou. Budoucí majitelé vozů s cenovkami přesahujícími několik milionů korun si mohou vybírat z bohaté výbavy, ale i z obrovské palety doplňků. K dispozici jsou stovky barevných provedení a mnoho úprav dřeva, kovu nebo moderního uhlíkového vlákna. Nově ovšem do nabídky přibyl také kámen.

V době, kdy se výrobci snaží snižovat hmotnost svých vozů, působí instalace kamene do interiéru podivně. A to i v případě Bentley, jehož modely už tradičně váží bohatě přes dvě tuny. Kámen, který ozdobí plochu na palubní desce před řidičem a spolujezdcem, je ale extrémně tenký. Jde o desku s tloušťkou pouhých 0,1 milimetru, což je méně než lidský vlas. Je tak tenká, že je dokonce částečně průsvitná.

Bentley si nechává materiál dovážet z indických kamenolomů, finální zpracování ovšem probíhá na domácí půdě v britském Crewe, kde sídlí i zakázkové oddělení Mulliner. To zájemci o tuto ozdobu nabídne buď přírodní úpravu, nebo jedno ze čtyř barevných provedení nazvaných Galaxy, Autumn White, Terra Red a Copper.

Automobilka neupřesňuje, o jaký druh kamene se jedná. Slibuje ale, že má v plánu ještě rozšířit jeho využití. Zatím bude k dostání v modelech Continental a Continental GT. Pro velkou limuzínu Mulsanne a aktuální novinku v podobě nejrychlejšího SUV na světě Bentayga zatím k dispozici není.

Podívejte se na test luxusní limuzíny Bentley Mulsanne:

Obrovská limuzína má akceleraci i maximální rychlost sporťáku. Ve výbavě nechybí lednice nebo elektrické piknikové stolečky. Výroba jednoho vozu podle Bentley stála život 17 býků. | Video: Jan Markovič
 

Právě se děje

Další zprávy