Foto: Vraťte se jako řidič o šedesát let zpět. Strávili jsme tři dny za volantem Škody 440 Spartak

Foto: Vraťte se jako řidič o šedesát let zpět. Strávili jsme tři dny za volantem Škody 440 Spartak
Bezmála šedesátiletým spartakem po důkladné renovaci jsme se vyrazili na Bodensee Classic rallye 2016. Na první pohled zaujme úzká stavba auta. Najednou zjistíte, že se vejdete i tam, kde s novými širokými vozy neproklouznete.
Většina majitelů nových vozidel by asi na přístrojové desce spartaku tápala. A zřejmě by ho ani nenastartovala.
Nestačí jen otočit klíčkem v zapalování. To nepomůže. Jen byste rozsvítili světla. Musíte ho před startem zatlačit. Ani pak ale motor nenastartujete.
Nejprve musíte vytáhnout modrou páčku - sytič. Tohle zařízení už znají jen pamětníci. Pomáhá vytvářet v karburátoru bohatou směs potřebnou pro studený start. Pak můžete zkusit vytáhnout červenou páčku startéru, a pokud máte štěstí a šikovně si pomáháte plynovým pedálem, motor po zakašlání naskočí. Jeho řev současníky rozmazlené výborným odhlučněním kabin soudobých aut překvapí.
Foto: Škoda Auto
Ondřej Běhal
15. 5. 2016 8:58
Auta, která se vyráběla před šedesáti lety, vypadají na první pohled podobně jako ta dnešní. Mají čtyři kola, volant a motor, jemuž chutná benzin. Tři dny strávené za volantem parádně zrenovovaného veterána Škoda 440 Spartak ale ukázaly, jak obrovský pokrok za tu dobu automobily udělaly. Podívejte se, jaké to je, když se řidič vrátí o šedesát let zpátky.

Aktuální nabídku vozů Škoda na českém trhu včetně podrobných nezávislých testů naleznete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy