Volvo zakládá další segment: Nabídne terénní sedan S60

Radek Pecák Radek Pecák
12. 1. 2015 6:32
Terénní verze vytvořené z osobních aut začala švédská značka nabízet již v sedmdesátých letech minulého století.
Foto: Volvo

Na autosalonu v Detroitu představí švédsko-čínská automobilka Volvo vůz, který zatím nemá konkurenci.

Volvo S60 Cross Country je automobil, který navazuje na dlouhou tradici crossowerů, které mají základ v běžných silničních vozech.

První takový vůz Volvo začalo nabízet již v roce 1977. Až dosud tato značka, stejně jako konkurenti ovšem nabízeli poloterénní vůz pouze s karosérií kombi. Nyní jde poprvé o sedan.

Foto: Volvo

"Tomuto novému modelu jsme dali do vínku veškeré schopnosti řady Cross Country a současně také zcela unikátní výraz vypovídající o dobrodružné povaze tohoto vozu a jeho potenciálu poradit si s jakoukoliv silnicí, který se skvěle doplňuje s jeho sportovním a stylovým provedením,“ prohlašuje Lex Kerssemakers, senior viceprezident v oddělení pro řízení produktové strategie a vývoje modelové řady ve společnosti Volvo Cars.

I s pohonem přední nápravy

Světlá výška vozu je oproti standardnímu provedení S60 zvýšena o 6,5 centimetru. Nabízet se bude jak s pohonem pouze předních, tak i všech kol.

Kontakt vozu s vozovkou budou udržovat kola dodávaná v rozměrech osmnácti či devatenáct palců, ale výhradně s vysokým profilem. Ty zajistí na horších cestách lepší jízdní komfort.

Pod kapotu Volva S60 Cross Country se budou montovat motory sahající od výkonné benzínové varianty T5 s pohonem všech kol a výkonem až 250 koní (bude dostupná v USA, Kanadě, Rusku a Evropě) až po naftovou verzi D4 s pohonem předních kol a s výkonem 190 koní.

Další možností bude také naftový agregát D4 s pohonem všech kol, který vychází z prověřeného 2,4litrového pětiválcového naftového motoru.

Na trhu by se Volvo S60 Cross Country mělo objevit počátkem léta příštího roku. Zákazníky by se podle představ automobilky měli stát lidé, kteří hledají atraktivní limuzínu schopnou zdolat i náročné silnice.

 

Právě se děje

Další zprávy