Volkswagen už není největší automobilkou světa. Za první pololetí se před něj dostal Nissan-Renault

ČTK ČTK
28. 7. 2017 13:01
O pozici největší automobilky světa se již nějaký čas přetahují Volkswagen s Toyotou. Kdysi do pořadí výrazně promlouval také americký koncern General Motors, jeho poslední primát se ale datuje k roku 2011. Německému a japonskému výrobci v prvním pololetí roku 2017 vyrostl nečekaný konkurent. Aliance japonského Nissanu a francouzského Renaultu totiž za prvních šest měsíců prodala 5,27 milionu vozů, což je více než Volkswagen nebo Toyota.
Aliance Nissan-Renault se za první pololetí roku 2017 stala největší světovou automobilkou.
Aliance Nissan-Renault se za první pololetí roku 2017 stala největší světovou automobilkou. | Foto: Renault

Největší automobilkou na světě podle prodeje aut se v prvním pololetí stala aliance japonské automobilky Nissan Motor a francouzského Renaultu. Pozici světové jedničky získala vůbec poprvé. Za ní skončil německý Volkswagen a japonská Toyota, uvedla agentura AP.

Společnost Nissan-Renault, jejíž součástí je i Mitsubishi Motors, prodala za leden až červen 5 268 079 vozů. Volkswagen prodal 5 155 600 vozů a Toyota 5 129 000.

Volkswagen, kterému patří řada dalších značek jako Audi, Škoda Auto, Seat a Lamborghini, se loni poprvé stal největší automobilkou na světě. Předtím si několik let tuto pozici držela Toyota. Pověst Volkswagenu sice utrpěla po propuknutí skandálu s naftovými vozy, tyto škody však kompenzuje rostoucí prodej v Číně a na některých dalších trzích.

Na čtvrtém místě s prodejem 4,7 milionu vozů skončil americký General Motors, který si držel pozici světové jedničky sedm desetiletí až do roku 2008, kdy ho předběhla Toyota. GM se sice podařilo vrátit na výsluní ještě v roce 2011, kdy se výroba Toyoty kvůli zemětřesení a přívalové vlně tsunami na severovýchodě Japonska snížila, v dalším roce však o tuto pozici opět přišel.

 

Právě se děje

Další zprávy