Volkswagen California oslavuje čtvrtstoletí existence

Radek Pecák Radek Pecák
13. 4. 2013 6:16
Základní uspořádání vozu se již desetiletí nemění
Foto: VW

Už pětadvacáté narozeniny modelu California oslavuje divize Užitkové vozy koncernu Volkswagen. Zároveň slaví také kulaté výrobní jubileum, protože během uplynulých 25 let sjelo z montážních linek 100 000 vozů California.

Děje se tak na výstavě Techno Classica. Návštěvníci v expozici značky Volkswagen Užitkové vozy mohou nahlédnout do historie klasického obytného vozidla od T3, přes T4 až po aktuální T5. Expozici postavenou v duchu rekreačních aktivit završují prapředci T1 a T2.

Vlastní obytný vůz postavený na bázi modelu Transporter se zrodil na základě zájmu lidí o trávení dovolené na více místech v 80. letech minulého století.

Součástí výbavy mohou být i plážové židličky
Součástí výbavy mohou být i plážové židličky | Foto: VW

S podobným nápadem již předtím přišla firma Westfalia. Vůz měl sklopnou zadní lavici pro dvě osoby, kterou lze v případě potřeby rozložit na lehací plochu, dále úzkou kuchyňskou linku s chladničkou, plynovým vařičem a kuchyňským dřezem a úložným prostorem na levé straně. Díky tomuto rozdělení zůstal volný přístup do vozidla širokými posuvnými dveřmi.

Taková přestavba ale byla pro běžné spotřebitele cenově nedostupná. A proto Volkswagen díky mnoha úsporným opatřením srazil základní cenu na pouhých 39 900 DM.

Model California s výklopnou střechou, zavěšenou vzadu je zastoupen ve výrobním programu nepřetržitě ve všech letech a generacích.

V aktuální páté generaci je na českém trhu pro model California k dispozici motor 2.0 TSI (150 kW/204 k) a čtyři motory 2.0 TDI ve výkonových stupních 75 kW/102 k, 84 kW/114 k (BlueMotion), 103 kW/140 k a 132 kW/180 k.

Interiér zajišťuje pohodlí i při dlouhých cestách
Interiér zajišťuje pohodlí i při dlouhých cestách | Foto: Volkswagen

Oba výkonné motory TDI a TSI jsou spojeny s šestistupňovou mechanickou převodovkou. V závislosti na zvoleném motoru je možná také kombinace s převodovkou DSG a pohonem všech kol 4Motion.

Řidiče podporují elektronické podvozkové systémy ABS, ASR, ESP a asistent pro rozjezd do kopce. U vozidel objednaných s tažným zařízením nechybí ani funkce pro stabilizaci přívěsu. Základní cena modelu California činí na českém trhu 876 046 Kč bez DPH (1 060 016 Kč s DPH) s motorem 2.0 TDI o výkonu 75 kW/102 k.

Za výbavu Comfortline je nutno si připlatit téměř půl milionu korun. Zákazník pak ale získá prakticky kompletně vybavené auto ke kempování. Ve výbavě je například výklopná střecha s elektro-hydraulickým ovládáním, chladnička, kuchyňka s dřezem, vařičem a skříňkou na nádobí, nádržka na vodu, skříňka na oděvy, zásuvky na 230 V uvnitř i venku, nezávislé topení, kempinkový stolek, židle a přídavný stolek v kuchyňce a řada dalších věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy