Volkswagen Caddy zaparkuje sám

Tomáš Rybecký
18. 7. 2012 12:32
Dalším tahákem Volkswagenu Caddy na trhu užitkových vozů je parkovací asistent
Foto: Aktuálně.cz

Volkswagen Caddy patří na českém trhu mezi nejoblíbenější a nejvšestrannější městské dodávkové vozy. Nyní je ještě lépe připraven na nástrahy rozvážkové dopravy díky parkovacímu asistentu „Park Assist", který umožňuje zaparkovat vůz s automatickým ovládáním řízení, a to podélně i příčně na ke kraji vozovky.

Unikát v segmentu

Tento inovativní systém je s pohonem všech kol a dvouspojkovovou převodovkou DSG dalším unikátním prvkem, který  Volkswagen nabízí v tomto segmentu.

Systém lze aktivovat stisknutím tlačítka při rychlosti jízdy do 40 km/h. Řidič zvolí prostřednictvím směrového ukazatele stranu silnice, na níž chce zaparkovat. Jakmile Park Assist vyhledá pomocí ultrazvukových senzorů pro Caddy dostatečně velkou mezeru pro zaparkování, může začít asistované zaparkování vozidla.

Řidič zařadí zpětný chod, a pak už jen musí přidávat plyn a brzdit. Řízení má na starosti Caddy. Systém zároveň na displeji zobrazuje překážky kolem vozu a barevně je odlišuje podle odstupu vozu. Další pomocí pro řidiče jsou akustické signály.

Systém nepřebírá zodpovědnost

Během parkování Park Assist omezuje rychlost na 7 km/h. Systém dokáže vůz dokonce aktivně zabrzdit při hrozící kolizi s překážkou. Zodpovědnost za brzdění zůstává ovšem i v těchto případech na řidiči, protože funkce brzdění parkovacího asistentu Park Assist nedokáže zabránit škodě v úplně každé situaci.

Parkovací asistent lze již objednávat pro téměř všechny verze modelové řady Caddy s krátkým i dlouhým rozvorem, ve skříňovém či osobním provedení, i jako Kombi. Příplatek činí 14 782 Kč bez DPH (včetně akustického parkovacího systému „ParkPilot" vpředu a vzadu).

 

Právě se děje

Další zprávy