Volkswagen má za emise platit i v Indii. V přepočtu 1,6 miliardy korun

ČTK ČTK
7. 3. 2019 13:45
Indický soud uložil společnosti Volkswagen pokutu ve výši pěti miliard indických rupií (1,6 miliardy Kč) kvůli podvádění při emisních testech. S odvoláním na zpravodajství tamní televize to napsala agentura Reuters. VW hodlá věc řešit u nejvyššího soudu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vyšetřování indické vlády v roce 2015 zjistilo, že Volkswagen porušil místní limity emisí, a společnost byla nucena svolat z trhu 323 700 vozidel.

Indická divize německé automobilky v reakci na soudní verdikt uvedla, že všechny osobní vozy VW jsou v Indii v souladu s emisními normami. "Skupina Volkswagen v Indii znovu opakuje, že všechny vozy koncernu jsou v souladu s emisními normami stanovenými v Indii. Čeká na kopii soudního verdiktu a hodlá ho zpochybnit u nejvyššího soudu," uvádí se v prohlášení společnosti.

V lednu indický soud udělil automobilce pokutu ve výši 1 miliardy rupií v samostatném případě, který se týká nadměrných emisí oxidů dusíku, které způsobují plicní a srdeční onemocnění. Firma VW odpověděla, že její vozidla splňují indické emisní předpisy, ale že pokutu zaplatí.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto. Od roku 2015 již Volkswagen v souvislosti se skandálem vynaložil přes 27 miliard eur (691 miliard Kč) a podle některých odhadů může emisní skandál firmu přijít až na 30 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy