Volkswagen bez stěžejních modelů. Dočasně nelze objednávat SUV Tiguan ani Golf

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 5. 2020 6:06
Značka VW se v současné době potýká s výpadkem možnosti objednat si dva nejdůležitější modely, SUV Tiguan a hatchback Golf nové generace. Oba vozy nejde nakonfigurovat na webu značky, u Golfu navíc stále trvají problémy s jednotkou nouzového volání eCall. Z nabídky také dočasně vypadly modely Arteon a elektromobil e-up! a v Česku skončil prodej elektrického Golfu.
Nový Volkswagen Golf osmé generace, ilustrační foto.
Nový Volkswagen Golf osmé generace, ilustrační foto. | Foto: Volkswagen

Elektrické modely sice tvoří v prodejích značky pouhý zlomek, Tiguan, Golf a Arteon jsou však velice významné typy. Tiguan byl vloni nejprodávanějším VW v Česku, Golf druhým. Obou modelů se prodalo přes 3500 kusů, Arteonu dalších necelých 600 a všechny tři typy tak tvoří takřka 40 procent prodejů německé značky.

Výpadky mají být naštěstí pouze krátkodobé. V případě Tiguanu a Arteonu se čeká na zahájení možnosti objednat si modernizovanou verzi, pro stávající provedení Česko vyčerpalo přidělené kvóty. Podle mluvčího českého zastoupení značky by "facelifty" měly být k dispozici během několika týdnů. Zájemci o zmíněné modely v současné době mohou vybírat ze skladových zásob.

V případě Golfu se pak jedná o krátkodobý výpadek technického řešení konfigurátoru. Jakmile budou problémy odstraněny, Golf bude zpátky. Mělo by ho také již být možné objednat, navzdory přetrvávajícím problémům se softwarem jednotky OCU3, přes niž běží povinný systém nouzového volání eCall.

"Zpoždění způsobené problémy se softwarem se týká hlavně aut, která jsou již vyrobená a čekají na předání. Pokud vůz nyní objednáte do výroby, pravděpodobně žádné zpoždění nezaznamenáte. Řešení má být hotové maximálně za nějaké dva týdny," uvedl Valenta. Dodací lhůta z výroby přitom bývá o poznání delší.

Elektrický model e-up! pak také z nabídky vypadl dočasně kvůli vyčerpání kvóty, která byla českému trhu přidělena. České zastoupení podle Valenty jedná o jejím navýšení. Pokud bude kvóta navýšena, konfigurátor opět spustí. Do Česka se naopak již nevrátí elektrická verze předchozího Golfu, pro Česko se již nevyrábí, má ji nahradit chystaný model ID.3.

S příchodem nového modelového roku VW chystá škrty v nabídce motorů. Skončí naftový osmiválec v SUV Touareg, dieselové motory v MPV Sharan a také silný biturbodiesel v Passatu, Arteonu a Tiguanu. Důvodem je mimo jiné zpřísnění měření emisí škodlivin za provozu. To bude od prvního ledna 2021 platit pro všechny nově registrované vozy.

 

Právě se děje

Další zprávy