Volkswagen a Ford zvažují, že budou spolupracovat. Chtějí společně vyvíjet některé vozy

ČTK ČTK
22. 6. 2018 10:28
Německý koncern Volkswagen a jeho americký konkurent Ford Motor zvažují vytvoření strategické aliance. Zkoumají několik potenciálních společných projektů, včetně společného vývoje užitkových vozů.
Ford a Volkswagen budou zřejmě spolupracovat. Trh se totiž rychle mění a firmy chtějí být flexibilnější.
Ford a Volkswagen budou zřejmě spolupracovat. Trh se totiž rychle mění a firmy chtějí být flexibilnější. | Foto: Ford

Německý automobilový koncern Volkswagen a jeho americký konkurent Ford Motor zvažují vytvoření strategické aliance. Zkoumají několik potenciálních společných projektů, včetně společného vývoje užitkových vozů. Informovaly o tom firmy. Upozornily nicméně, že případná aliance by nezahrnovala vlastnické propojení podniků.

"(Firmy) zkoumají strategickou alianci, která by měla posílit konkurenceschopnost obou podniků," uvedly automobilky ve společném prohlášení. Předmětem zkoumání jsou podle nich "potenciální projekty v několika oblastech, včetně společného vývoje řady užitkových automobilů".

Ford má podle agentury Reuters vedoucí postavení na trhu se středně těžkými nákladními automobily ve Spojených státech, zatímco Volkswagen vlastní evropské výrobce nákladních vozů MAN a Scania. Součástí koncernu Volkswagen je rovněž mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

"Požadavky trhu a zákazníků se mění neuvěřitelnou rychlostí. Oba podniky již mají silnou pozici v různých segmentech užitkových automobilů. Abychom se přizpůsobili měnícímu se prostředí, je maximálně důležité získat flexibilitu prostřednictvím aliancí," uvedl šéf strategie Volkswagenu Thomas Sedran.

Automobilky hodlají představit další podrobnosti o možné spolupráci, jakmile jejich rozhovory pokročí. "Těšíme se, že budeme společně s týmem Volkswagenu prozkoumávat možnosti spolupráce, která by nám umožnila lépe vycházet vstříc požadavkům zákazníků v oblasti užitkových vozů," uvedl prezident automobilky Ford pro globální trhy Jim Farley.

Volkswagen již v letošním roce vytvořil alianci s japonským výrobcem nákladních vozů Hino Motors, který je dceřinou společností automobilky Toyota. Firmy by mohly spolupracovat například v oblasti naftových a hybridních motorů či automatizovaného řízení.

Volkswagen má rovněž alianci s americkým výrobcem nákladních vozů Navistar International, ve kterém vlastní menšinový podíl. Firma letos uvedla, že zvažuje plné převzetí Navistaru.

 

Právě se děje

Další zprávy