Vojáci vymění dopravní prostředek - Defender bude nový

Radek Pecák Radek Pecák
1. 9. 2011 7:17
Detaily v designu hodlá automobilka dotvořit i za pomoci veřejnosti
Foto: Land Rover

Rok 2015 je tím datem, kdy Land Rover Defender, legendární automobil zrozený původně pro zemědělce, odejde po 67 letech do důchodu.

Právě tak dlouho se vyráběl stroj, který má dodnes ve své výzbroji mnoho armádních sborů, amatéři i profesionální dobrodruzi v něm jezdí na expediční výpravy a samozřejmě ho používají ke své práci montážní dělníci na ropných polích, v dolech i jinde.

Již za pár dní se na autosalonu ve Frankfurtu představí koncept vozu, který za čtyři roky legendu nahradí.

Foto: Land Rover

Design je v souladu s trendem značky

Společnost Land Rover již poskytla médiím i první fotografie tohoto konceptu.

Jeho design navrhl designérský tým v čele s Gerry McGovernem. Přestože Land Rover potvrzuje, že nadále půjde o velmi praktický vůz se skvělými jízdními vlastnostmi na všech površích, design byl přizpůsoben současnému výrazu dalších modelů této automobilky.

„Nahrazení tradičního Land Roveru Defenderu je jedna z největších výzev automobilového světa, protože tento vůz inspiruje lidi na celém světě. Koncept, který představíme ve Frankfurtu, není připraven k výrobě, ale je to začátek čtyřleté cesty k modelu Defenderu pro 21. století" říká Gerry McGovern, ředitel designu společnosti Land Rover.

A John Edwards, celosvětový ředitel značky Land Rover k tomu dodává: „I přesto že lidé po celém světě ho mají rádi kvůli jeho jednoduchému, poctivému a osobitému designu, jsme rozhodnuti pro nový model Land Roveru Defenderu, který bude věrný svému dědictví a historii, ale zároveň bude splňovat požadavky měnícího se globálního trhu.

Do tvorby konečné podoby se zapojí i veřejnost

Podle něho ještě design není zdaleka hotový. "Máme v plánu zapojit stávající i potencionální zákazníky, aby nám pomohli dokončit detaily nového vozu," sdělil. Technické údaje zatím automobilka nesdělila.

Společnost podle některých informací původně uvažovala i o tom, že by výrobu stávajícího defenderu ukončila a již ho ničím nenahradila. Další modernizace stávajícího typu prakticky nebyla možná. V nedávné době sice z interiéru zmizela obstarožní palubní deska, z kapoty rezervní kolo a z interiéru podélné lavice pro přepravu zadních cestujících, nahrazen byl i motor, přesto tyto změny nestačily požadavkům doby.

 

Právě se děje

Další zprávy