Vítězné stroje ankety Motocykl roku v ČR 2013

Vítězné stroje ankety Motocykl roku v ČR 2013
BMW HP4, což je speciálně vylepšený model S 1100RR, získalo nejvíce hlasů v kategorii sportovní silniční motocykly. Útroby jsou doslova nacpané elektronikou a podvozek má kvalitnější komponenty.Elektronikou řízený podvozek umí při jízdě na okruhu v každé zatáčce měnit okamžitě útlumy i předpětí pružin a dokonce se každým ujetým kolem sám učit. Zároveň je k dispozici ABS, ASC a řízení motoru, vše nastavitelné v několika režimech od jízdy na vodě po závodní okruh.
V kategorii cruisery zaujal nejvíce Harley-Davidson Softail Slim. Softail má přední pneumatiku tlustou skoro jako tu zadní, charakterizuje ho i krátký zadní blatník a plošinové stupačky. Stroj pohání velká sedmnáctistovka Twin Cam 103B. Jako Softail má vpředu pouze jeden brzdový kotouč, ovšem se standardně montovaným ABS.
Nejlepší v kategorii endur a současně celkovým vítězem ankety je BMW R1200GS. K 90. jubileu boxerů BMW uvedla značka zbrusu nově zkonstruovaný motor. Kombinované chlazení vzduchem a vodou zvyšuje teplotní rezervy a přináší také úplně jiný vzhled agregátu. Motor, převodovka a spojka uložená v olejové lázni mají nyní společnou skříň.
Kategorii Naked Bikes ovládl stroj Honda CB1100. Honda začala pečovat o své tradice, když konečně začala dovážet do Evropy model CB1100. Po 40 letech od představení legendární CB750 Four, začala Honda opět stavět vzduchem chlazený čtyřválec v obdobném stylu. Možnosti nastavení podvozku se omezují na předpětí předních i zadních pružin.
Foto: Honda
Radek Pecák Radek Pecák
27. 4. 2013 7:44

Značka BMW uspěla nejvíce v letošním ročníku ankety Motocykl roku v ČR, když její stroje ovládly celkem tři kategorie, včetně absolutního vítězství. BMW tak v posledních deseti ročnících ankety získalo již šesté prvenství. Uspěla také Honda a výrobce čtyřolek Polaris.

 

Právě se děje

Další zprávy