Visa testuje placení přímo z auta. Koupíte si tak benzin, parkovací lístek i jídlo

Jan Markovič Jan Markovič
25. 2. 2016 15:51
V blízké budoucnosti už řidiči nebudou muset u sebe nosit drobné, aby zaplatili za parkování. Pomůže jim s tím nová aplikace, kterou vyvíjí Visa společně s Hondou. Pomocí tohoto systému by mělo jít platit také za palivo nebo třeba jídlo z fast foodu. Firma už plánuje zkušební provoz ve Spojených státech.
Aplikace nazvaná zatím Fuel App Concept by měla umožnit zaplatit za pohonné hmoty, aniž by řidič musel opustit auto.
Aplikace nazvaná zatím Fuel App Concept by měla umožnit zaplatit za pohonné hmoty, aniž by řidič musel opustit auto. | Foto: Visa

Visa plánuje, že by mělo být v budoucnu možné nahrát údaje z platební karty přímo do multimediálního systému automobilu. Na podobném principu si už dnes lze udělat virtuální otisk platební karty do chytrého mobilního telefonu a pak pomocí něj platit v obchodech. Firma se proto spojila s japonskou automobilkou Honda a společně připravily několik aplikací.

Aplikace nazvaná zatím Fuel App Concept by měla umožnit zaplatit za pohonné hmoty, aniž by řidič musel opustit auto. Systém dokáže sám zjistit, zda je potřeba dotankovat a nasměrovat řidiče na nejbližší čerpací stanici. Podle toho, kolik je potřeba paliva do nádrže, pak dopočítá cenu pohonných hmot.

Platit by mělo jít i za parkování. Poslouží k tomu aplikace Parking App Concept. Podle výrobce bude stačit zastavit na placeném místě a systém sám spočítá čas. Jakmile řidič z místa odjede, aplikace za parkovné zaplatí přesně podle doby, po kterou auto na místě stálo. Tím se majitel vozu vyhne zbytečnému přeplacení za parkování.

Visa chce, aby bylo možné podobným způsobem platit třeba i za jídlo u okýnek řetězců rychlého občerstvení. „Proměna automobilu v platformu pro platby není tak vzdálená, jak by si někteří mohli myslet, a my jsme v tomto ohledu ušli obrovskou cestu od okamžiku, kdy jsme před rokem tuto myšlenku poprvé představili,“ chválí vývoj viceprezident společnosti Jim McCarthy.

Visa bude spolu s Hondou aplikace testovat. Své síly přitom rozdělí mezi dvě zásadní oblasti v USA. V Kalifornii bude zkoušet aplikaci pro placení pohonných hmot, v New Yorku zase aplikaci pro placení parkovného. Testy začnou zjara, trvat budou tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy