Víme, kde Praha nainstalovala nové kamery. Magistrát tají datum, od něhož začnou vyměřovat pokuty

Eva Srpová Eva Srpová
18. 1. 2017 9:42
Na území hlavního města Prahy přibylo v posledních měsících několik telematických systémů, které mají za úkol měřit rychlost a fotit na křižovatkách ty, kteří by jeli na červenou. Víme přesné adresy.
V Praze je zase o několik kamer více. Nově se bude měřit rychlost na Rozvadovské spojce v obou směrech.
V Praze je zase o několik kamer více. Nově se bude měřit rychlost na Rozvadovské spojce v obou směrech. | Foto: Eva Srpová

Těsně před koncem loňského roku přibyly na silnicích v Praze další radary, přesněji řečeno telematická zařízení, která budou mít za úkol pokutovat řidiče překračující povolenou rychlost, případně zaznamenávat, když řidič projede křižovatku na červenou. 

Instalace je výsledkem spolupráce mezi pražským magistrátem, Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK) a Městské policie Praha. V současnosti jsou ještě ve zkušebním provozu, takže řidiči, kteří se na těchto místech dopustili přestupku, by zatím ještě neměli být pokutováni. 

„Postupně však budou uváděny do plného, resp. ostrého provozu. Během zkušebního provozu je potřeba zajistit schválení úseků k měření rychlosti ze strany Policie ČR,“ prohlásil tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Zde přinášíme přesný přehled míst, kde se nacházejí nové radary:

Adresa + typ systému
KONĚVOVA P-3, detekce jízdy na červenou a okamžitá rychlost
BUCHAROVA-PEKAŘSKÁ P-5, detekce jízdy na červenou a okamžitá rychlost
ROZVADOVSKÁ SPOJKA P-13, měření úsekové rychlosti a okamžité rychlosti
KUTNOHORSKÁ P-13, měření úsekové rychlosti 
LYSOLAJSKÉ ÚDOLÍ P-6, měření úsekové rychlosti
SLÁNSKÁ P-17, měření úsekové rychlosti a okamžité rychlosti 
NA STRÁŽI P-8, měření úsekové rychlosti

Magistrát však nechce uvést, kdy přesně skončí zkušební provoz, kamery začnou měřit a policie obesílat řidiče s pokutou. Kamer určených k jinému účelu než k rozdávání pokut je totiž v Praze hned několik desítek, a tedy víc než těch, které používá městská policie k trestání. Více jsme o této skutečnosti psali zde.

Nově byly kamery instalovány například na křižovatce Bucharova–Pekařská. Podle magistrátu se tu bude monitorovat jízda na červenou i okamžitá rychlost.
Nově byly kamery instalovány například na křižovatce Bucharova–Pekařská. Podle magistrátu se tu bude monitorovat jízda na červenou i okamžitá rychlost. | Foto: Eva Srpová

Zatím si však magistrát stojí za tím, že všechny kamery, které se objevily na sedmi nových místech v Praze, měřit budou. „TSK instaluje tato zařízení zejména jako preventivní systémy, které pomáhají zamezit vzniku nebezpečných situací způsobených nepřiměřenou rychlostí. Dodržování maximální povolené rychlosti má také vliv na hladinu hluku v dané lokalitě, a tedy splnění hygienických limitů,“ dodává Hofman.

Seznam zařízení, která jsou v Praze schopna pokutovat, jde snadno vyčíst z ročenky pražské Technické správy komunikací, ta však ještě není za loňský rok vyvěšena na internetových stránkách firmy. A i kdyby byla, na konci roku 2016 žádná z nových kamer ještě neměřila.

Proto by si řidiči měli dát na těchto nových místech opravdu velký pozor, aby neporušovali předpisy. Zda nově instalované kamery bude policie využívat k tomu, aby rozesílala pokuty, se totiž nedá v současné chvíli ověřit. 

Poznámka redakce: Článek nevybízí řidiče k překračování povolené rychlosti, pouze informuje o faktu, že ne všechny kamery v Praze slouží k rozdávání pokut. 

 

Právě se děje

Další zprávy