Videotest Kie Ceed SW: Rekordman mezi kompaktními kombi má větší kufr než Octavia

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 3. 2019 16:33
Ať už chcete, nebo ne, Škoda Octavia je (a nejen u nás) jedním z měřítek třídy kompaktních kombi. Má prostorný interiér a velikánský kufr s objemem 610 litrů a řadou praktických detailů, jako jsou masivní háčky pro tašky s nákupem, oka pro zachycení sítí, které budou fixovat náklad, nebo třeba plastové segmenty, které se napevno chytí na koberec a zabrání krabicím, aby v zavazadlovém prostoru jezdily ze strany na stranu. Vloni na podzim se ale na trhu objevilo auto, které velikostí kufru Octavii překonává. Nová Kia Ceed SW nabídne zavazadlový prostor o objemu 625 litrů. Jak je na tom v jiných ohledech? Podívejte se na video.
Kia Ceed SW je podle oficiálních údajů největším kombi nižší střední třídy. | Video: Tomáš Cetkovský, Martin Přibyl

Když to vezmeme kolem a kolem, kombi nižší střední třídy je vlastně nejlepším typem auta, jenž si můžete koupit. Nabízí dostatečný prostor pro čtyřčlennou rodinu, velký kufr, do něhož se vejdou všechny nezbytnosti, a přitom má stále rozumné vnější rozměry, aby se s ním dalo normálně parkovat, má příjemnou spotřebu, solidní dynamiku a nebývá drahé.

Na papíře splňuje Kia Ceed SW tyhle předpoklady takřka dokonale. Litrový turbomotor, který je v této třídě u základních verzí standardem, má 88 kilowattů, normovanou spotřebu 5,2 litru a auto s ním v nejlevnější výbavě Comfort vyjde na necelých 410 tisíc korun. Kromě obrovského 625litrového kufru dostanete i klimatizaci. Přesto doporučujeme připlatit pět tisíc za testovanou variantu Cool, která přidává třeba mlhovky nebo litá kola.

Kia Ceed SW 1.0 T-GDI Cool

Motor: benzinový 3válec, 998 cm3
Výkon: 88 kW v 6000 ot./min.
Točivý moment: 172 Nm při 1500 ot./min.
Nejvyšší rychlost: 190 km/h
Zrychlení 0-100 km/h: 11,3 s
Kombinovaná spotřeba: 5,2 l/100 km
Provozní hmotnost: 1334 kg
Objem zavazadlového prostoru: 625 l
Cena od: 414 980 Kč

Za svoje peníze na každý pád získáte nové auto s dlouhou sedmiletou zárukou. Takže budete mít při dodržení pravidelných servisních prohlídek na dlouhou dobu klid a jistotu. 

Podle prospektu je tedy Kia Ceed SW jednoznačně lákavou nabídkou, která by měla zaujmout každého, kdo hledá dobré rodinné auto. Je tomu ale skutečně tak? Nemá kombík vyráběný ve slovenské Žilině nějaký zásadní háček? Na to odpoví náš videotest. Podívejte se na další díl pořadu Autoreport.

A pokud by vás kombi nezaujalo, se stejným motorem jsme otestovali i klasický pětidveřový hatchback:

Toužíte-li po něčem atraktivnějším, exkluzivnějším a silnějším, můžete volit rovněž nový Proceed. I ten už jsme mohli vyzkoušet:

Přehled všech variant Ceedu SW včetně podrobných technických údajů a cen naleznete na webu Vybermiauto.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy