Video týdne: Vydělal si na botách pro skejťáky, dnes se Ken Block živí driftováním

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 12. 2018 11:40
V roce 1994 založil Ken Block v Kalifornii společně s Damonem Wayem společnost DC Shoes. Deset let nato od nich známého výrobce bot pro skejťáky koupil Quiksilver a Ken se začal naplno věnovat své zálibě v rychlých autech. Jednapadesátiletý Block více či méně úspěšně závodil v rally nebo rallyecrossu. Nejvíce ho ale proslavilo to, že zůstává velkým dítětem, které miluje jízdu řízeným smykem, driftem.
Podívejte se na celý desátý díl série Gymkhana, v němž Ken Block driftuje s pěti různými auty na pěti úchvatných místech.

Letos tak spatřilo světlo světa již desáté video ze série Gymkhana, která je vizuální oslavou Blockova divokého řidičského stylu. Block v něm navazuje na předchozí díly: s upravenými auty se s kouřícími pneumatikami proplétá mezi překážkami v jakési extrémní jízdě zručnosti.

Block si ve spolupráci s americkým Fordem pro svoji show staví i speciální auta. V posledním díle Gymkhany uvidíte rallyovou Fiestu, rallycrossový Focus, upravený starý závodní Escort z roku 1991 a unikátní driftovací stroje v podobě notně upraveného Mustangu (nazvaného Hoonicorn) o výkonu 1400 koní a pickupu F-150 (Hoonitruck).

I samotný scénář a výprava posledního dílu (vznikla o něm celá dokumentární série Gymkhana Files, která je ke zhlédnutí na Amazonu) nejsou nikterak skromné. Block dovádí na zamrzlém jezeře ve švédském Luleå, v centru Detroitu, v tunelech mexického Guanajata, ve skladech u Los Angeles i v texaském Shamrocku na slavné Route 66, tedy na místě, podle něhož vzniklo městečko Radiator Springs v animovaném filmu Auta.

Nemyslete si ale, že by si podobnými videi Block jen užíval svého zaslouženého důchodu, na který si vydělal prodejem DC Shoes. Kromě příjmu z internetové reklamy videa slouží i jako marketingový nástroj: propagují jeho novou módní značku Hoonigan. Na výrobu videa nemalou měrou přispívají i partneři, mimo automobilky Ford i pneumatikáři z Toyo Tires nebo herní studio stojící za sérií Forza. Na výsledek se podívejte sami.

 

Právě se děje

Další zprávy