Vezl jste mě do Dejvic? Zapomněl jsem u vás urnu s popelem. Udivující nálezy z taxíků

Martin Frei Martin Frei
13. 6. 2022 5:56
Roztržitost patří k lidské povaze. Drobnosti jako klíče a telefony zapomínáme v restauracích, na návštěvách či schůzkách a samozřejmě v autech. Seznam nejzajímavějších postrádaných věcí zveřejněný alternativní taxislužbou Uber ovšem dokáže překvapit. Nechybí mezi nimi protézy ani předměty, které po nás zbudou po smrti. Nejvíc zapomínají Francouzi, Češi jsou ze čtyřiceti zemí až sedmatřicátí.
Foto: Shutterstock

Platební karty, hodinky nebo i hotovost nacházejí řidiči na zadních sedadlech celkem běžně. A také osobní doklady, což je obzvlášť nepříjemné pro výletníky a dovolenkáře, kteří ztrátu objeví až při odbavení na letišti.

Vzácněji zůstanou po cestujících cennosti jako prsteny a šperky. Jeden ze zákazníků vypsal odměnu dvacet tisíc korun za diamant ve tvaru hrušky.

Složitější je to s věcmi, které mají pro pasažéra velkou osobní hodnotu, i když vůbec nevypadají draze a řidič by je při úklidu mohl snadno vyhodit. Jeden cestující se například sháněl po háčkované jahodě, kterou dostal od přítelkyně.

Zajímavé je, jak velké předměty dokážou lidé při vystupování z vozu přehlédnout. Sem patří hudební nástroje, zbraně jako meče a štíty nebo umělecky vyřezávaná vycházková hůl. Jiní v autě zapomněli kbelík slizu, další čtyři a půl kila masa. Cestující Uberu mohou prostřednictvím aplikace poslat popis věci přímo řidiči, který je vezl. Jeden takový popis zněl "dost ošklivý obraz losa". 

Nádech černé komedie dostávají ztráty a nálezy u odložených končetin a zubů, i když u lidí určitého věku se takovému zapomínání těžko divit. Pokud ovšem někdo nechá v autě urnu s popelem, nabízí se kromě roztržitosti i jiná vysvětlení. Třeba strach ze smrti nebo méně vřelý vztah k zesnulému.

Málokoho překvapí, že nejvíc zapomenutých věcí zůstává v taxících za odpolední špičky, kdy lidé jezdí unavení z práce. Zajímavější je, že některé předměty mají své dny. Třeba nabíječky nacházejí řidiči nejčastěji v pondělí, nejvíc cestovních pasů ve středu. Čím blíže k víkendu, tím běžnější věci zapomínáme. 

Který den v týdnu se v autě našlo ukulele, kbelík slizu a urna s popelem, statistika Uberu bohužel neuvádí.

Zmiňuje však pořadí zapomnětlivosti podle národů. Suverénně v něm vítězí Francouzi, následovaní románskými spolubratry z Itálie, Španělska a Portugalska. V první desítce nechybí ani Řekové a Poláci. Češi jsou ze čtyřiceti hodnocených národů až sedmatřicátí. 

 

Právě se děje

Další zprávy