Většina řidičů sedí za volantem špatně. Nevhodná poloha může být i nebezpečná

Lukáš Vaverka
10. 3. 2021 6:02
V době, kdy nejmodernější auta sledují okolní provoz a téměř umí sama řídit, se zdají správná poloha za volantem a soustředění méně důležité než dřív. Přesto zůstávají hlavními předpoklady bezpečnosti a komfortu.

Špatná poloha těla při řízení má mnoho následků, od únavy přes pomalejší reakce, bolesti zad, krku, hlavy nebo končetin až po horší následky, případné nehody. Nejrůznější studie přitom ukazují, že podstatná část řidičů sedí za volantem špatně, ať už z lenosti, nebo kvůli špatným návykům.

Foto: Shutterstock

Sedák a opěradlo na svých místech

Základem je správně nastavené sedadlo. Sedák většiny aut lze výškově nastavit, a tak není problém posadit se dostatečně vysoko, abyste dobře viděli z auta ven. Na co se častěji zapomíná, je vhodné nastavení sklonu opěradla. To by podle závodnické poučky mělo být co nejbližší pravému úhlu vůči sedáku.

Ne každému a ne v každém autě to vyhovuje, důležité je ale mít záda opřená o opěradlo. Jen tak řidič cítí pohyby auta, je v něm pevně usazen a při nouzovém brzdění dokáže plnou silou dupnout na brzdu.

 

Právě se děje

Další zprávy