Očekávají, že vydělají tisíce dolarů. Čtyřkolky Tesla Cyberquad se chytli spekulanti

Martin Přibyl Martin Přibyl
6. 12. 2021 14:39
Americká automobilka Tesla potichu uvedla na trh novinku, která potěší každého malého fanouška Elona Muska. Dětskou čtyřkolku Cyberquad začala nabízet minulý čtvrtek a navzdory její vysoké ceně ji stihla vyprodat během několika dní.
Video: Tesla North

Cyberquad se na webu Tesly objevil bez velkého humbuku. Největší promo ji na svém Twitteru udělal šéfdesignér značky Franz von Holzhausen, který zveřejnil video, jak na elektrovozítku řádí s dětmi.

Tesla Cyberquad je dostupná jen na americkém e-shopu Tesly za 1900 dolarů.
Tesla Cyberquad je dostupná jen na americkém e-shopu Tesly za 1900 dolarů. | Foto: Tesla

Na oficiálním e-shopu se ale novinka navzdory "utajení" dlouho neohřála. Von Holzhausen video zveřejnil ve čtvrtek 2. prosince a čtyřkolka se následně minimálně dvakrát vyprodala (Tesla mezitím doplnila "sklad"). To navzdory tomu, že se Cyberquad nabízí jen v Americe a není nikterak levný. Tesla ho prodává za 1900 dolarů, tedy asi 43 tisíc korun. U konkurence se přitom podobná dětská vozítka dají pořídit za polovinu.

U Tesly dostanete rozloženou čtyřkolku vyrobenou firmou Radio Flyer s maximální rychlostí 16 kilometrů za hodinu a dojezdem přesahujícím patnáct mil, tedy asi 24 kilometrů. Čtyřkolka má také uvézt nejvýše 68kilového člověka a nabíjet se bude pět hodin. Kritici již na sociálních sítích poukázali na její jednoduchou konstrukci, vozítku chybí například odpružení přední nápravy, což může komplikovat jízdu v terénu.

Jenže díky značce a designu evokujícímu pick-up Cybertruck s ostře řezanými hranami a svítícím diodovým pásem na přídi se po Cyberquadu zaprášilo.

Dá se ale také tušit, že po omezené sérii čtyřkolek skočili i spekulanti. Na serveru eBay se již přeprodávají potvrzené objednávky a inzerující jsou ochotni si za ně říct i 17 000 dolarů, tedy více než 380 000 korun. To je takřka devětkrát tolik, než kolik byla původní cena na e-shopu Tesly.

 

Právě se děje

Další zprávy