Velký test dětských autosedaček. Dvě propadly: jedna je nebezpečná, druhá jedovatá

Martin Přibyl Martin Přibyl
31. 5. 2019 6:03
Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky svého nejnovějšího testu dětských autosedaček. Vyzkoušel celkem 31 modelů nejrůznějších velikostí: od těch pro půlroční caparty po ty pro dvanáctileté "výrostky." Podívejte se na výsledky.
Foto: ADAC

Jak se testuje?

Základem testu německého autoklubu ADAC jsou simulované nárazy. Zkouší se při nich bezpečnost při čelním a bočním střetu v rychlosti 64, resp. 50 km/h. Požadavky autoklubu na výsledky testu přitom výrazně přesahují normu. Zkoušky se navíc provádí s různě velkými figurínami, a to v pozici v sedě i v takové, která simuluje spánek. 

Kontroluje se také vedení bezpečnostního pásu, přizpůsobení sedačky velikosti dítěte, kvalita upevnění a opora hlavy. V hodnoticích kritériích je rovněž ergonomie, tedy snadnost instalace, náročnost na prostor uvnitř auta. Sedačku odborníci montují do dvou- i čtyř- nebo pětidveřových vozů i dodávek.

Do hodnocení pak vstupuje také přítomnost jedovatých látek v materiálech použitých k výrobě sedačky. Zejména pak těch, které jsou na těch částech, jež jsou v přímém kontaktu s tělíčkem malého pasažéra (tedy zejména potah). Škodlivé mohou být různé druhy ftalátů, zpomalovače hoření, fenolové nebo organocínové sloučeniny, azobarviva nebo těžké kovy.

 

Právě se děje

Další zprávy