Velký techničák netřeba: V Portálu občana jsou nově i údaje z registru vozidel

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
26. 10. 2021 10:05
Motoristé nově mohou hledat informace o vlastněných a provozovaných vozidlech na Portálu občana, kde je možné elektronicky vyřídit některé úřední záležitosti. Dosud byly tyto údaje pouze ve velkých technických průkazech.
Ilustrační snímek,
Ilustrační snímek, | Foto: Shutterstock

V Portálu občana je možné také podávat žádost o výměnu řidičského průkazu.

"Proces digitalizace agend Ministerstva dopravy pokračuje a v Portálu občana nyní nově majitelé a provozovatelé aut v Česku najdou údaje, které by jinak hledali na zadních stranách jednotlivých velkých techničáků a jsou dostupné v registru vozidel," řekl ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

Občané tak mohou najít informace o době vlastnictví nebo provozování daného vozidla. To mohou následně využívat třeba jako důkazní materiál například při sporech s pojišťovnou nebo v případech, kdy si chtějí ověřit, zda byl dokončen proces převodu vozidla na jiného majitele.

Dále jsou v portálu podle ministerstva k dispozici i desítky dalších údajů z registru vozidel jako například typ vozidla, objem motoru nebo povolené hmotnosti vozidla, a to vždy pouze za období, ve kterém občan daný vůz provozoval nebo vlastnil. Cizí auta nejsou přes internetový portál dohledatelná.

Novinka navazuje na předchozí digitalizační projekty v dopravě. Na portálu je například možné zjistit stav bodového konta řidiče. Majitelé vozidel vlastnící datovou schránku jsou automaticky informování o končící platnosti pravidelné technické prohlídky.

Od června lze na portálu přes datovou schránku elektronicky požádat o nový řidičský průkaz při vypršení platnosti. Při běžných fyzických podáních motoristé už v žádostech nedávají papírovou fotografii, úřady používají digitalizované nebo vytvoří vlastní. Fyzické žádosti je zároveň možné podávat na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Na internetové stránce www.kontrolatachometru.cz lze také zjistit stav najetých kilometrů vozidla.

Portál občana zřizuje ministerstvo vnitra. Portál obsahuje vedle informací z dopravních registrů také například údaje z katastru nemovitostí, dále také informace o pracovní neschopnosti nebo potvrzení o bezdlužnosti a jiné. Portál je součástí elektronizace státní správy.

Přihlásit se do něj dá nejrůznějšími způsoby, tím nejpohodlnějším je tzv. bankovní identita. Tu dnes nabízí AirBank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a další významné bankovní domy. K přístupu se využívá stejný postup jako pro přihlášení do internetového bankovnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy