Velké střídání v Mladé Boleslavi: Šéf Škody Bernhard Maier končí ve své funkci

Martin Přibyl Martin Přibyl
9. 7. 2020 14:49
Po pěti letech ve vedení české automobilky Škoda končí k 31. červenci její šéf, šedesátiletý Bernhard Maier. O jeho dalším osudu a nástupci zatím nejsou bližší informace.
Foto: Škoda Auto

Maierovi má brzy vypršet smlouva a vedení koncernu chce této chvíle využít k tomu, aby šéfa české automobilky nahradilo. Informaci přinesl německý Handelsblatt a Aktuálně.cz ji potvrdil i tajný zdroj přímo z automobilky. Tiskové oddělení Škody následně informaci následně oficiálně stvrdilo v tiskové zprávě. Maier má skončit k 31. červenci 2020. Nakonec ještě dříve, než vyprší platnost smlouvy, k tomu mělo dojít až na podzim.

O dalším osudu Bernharda Maiera se zatím podle Handelsblattu nic neví. Není jasné, jestli zůstane v koncernu VW, kde pracoval posledních devatenáct let. Předtím, než před pěti lety převzal vedení Škodovky, byl zodpovědný za prodej u Porsche.

Podle dřívějších informací se Maier měl přesunout právě zpátky do Stuttgartu a současný šéf Porsche Oliver Blume měl stanout v čele značky VW. K tomu ale nakonec nedošlo, protože šéfem VW se stal Ralf Brandstätter.

"Bernhard Maier je jedním z nejzkušenějších manažerů v koncernu  Volkswagen. Ve funkci předsedy představenstva společnosti Škoda Auto výrazně přispěl k dalšímu vyprofilování značky. Jeho léta ve společnosti Škoda Auto patří mezi ta nejúspěšnější v celé 125leté historii automobilky. Za to i za téměř dvě desítky mimořádně úspěšných let, nejprve ve společnosti Porsche a poté ve Škoda Auto Bernhardu Maierovi děkuji," komentoval odchod Maiera šéf koncernu Herbert Diess. Z toho se dá tušit, že Maier nakonec v koncernu pokračovat nebude.

Podle Handelsblattu Maier doplatil na své přílišné sebevědomí, Škoda prý svými vozy až příliš zatápěla klíčové značce VW, svými maržemi překonávala i prémiové Audi, rostl jí také obrat. Pro představitele VW byla údajně trnem v oku.

Maier byl podle informací německých médií oblíbencem rodin Piëchových a Porscheových, které jsou hlavními hybateli dění ve skupině. Mluvilo se prý dokonce o tom, že by se mohl stát šéfem celého koncernu. To mu ale mezi topmanagementem mnoho přátel neudělalo. Podle zákulisních informací tedy za Maierovým koncem mohou být hry koncernového šéfa Herberta Diesse. Židle se totiž třese pod ním samým a poslední věc, kterou by potřeboval, jsou konkurenti ve vedení.

Stejně jako se neví, co bude dál s Bernhardem Maierem, není ani jasné, kdo se stane novým šéfem Škody. Podle Handelsblattu by to ale měl být někdo z VW, někdo, kdo je obeznámený s děním uvnitř firmy a zná její kulturu. Kandidát zvenčí prý nepřichází v úvahu. Škoda uvedla, že nástupce bude podle platných českých zákonů zvolen při prvním zasedání představenstva společnosti v srpnu a jeho jméno bude zveřejněno následně.

 

Právě se děje

Další zprávy