Velké auto, "malý" motor. Toto je šestnáct modelů, které pohání maximálně litrové agregáty

Octavia se prodává i s tříválcovým motorem 1.0 TSI.
Pravděpodobně nejodvážnější v rozhodnutí, jak malý motor lze namontovat do relativně velkého auta, je Fiat. Nabízí dvouválcový motor 0.9 TwinAir nejen do malé pětistovky, kde je ospravedlnitelný, ale také do svého MPV s označením 500L. Test modelu 500L Living
Jedním z nejmenších motorů na trhu je agregát 0.9 TCe, který vyvinul Renault. Oproti Fiatu má však o jeden válec víc. Pokud bychom zůstali u co nejmenších modelů, najdete ho například v Twingu. Renault ho ale montuje i do prostornějších aut, třeba do Clia Grandtour, ale také do Capturu.
Motor 0.9 TCe pohání například i Dacii Logan, a to i ve verzi kombi, tedy MCV. To už je skutečně prostorné rodinné auto. Test Loganu si přečtěte
Ani v nižší střední třídě nejsou malé motory výjimkou. Také Opel Astra má pod kapotou litrový agregát. Recenzi Opelu Astra máte k dispozici
Foto: Jan Markovič
Eva Srpová Eva Srpová
18. 2. 2017 7:50
Ještě před nedávnem by tomu asi málokdo věřil, dnes je to však běžné. I auta kompaktních rozměrů, která jsou vhodná také pro rodinu, mohou mít pod kapotami výkonné, avšak maloobjemové motory. Sestavili jsme seznam vozidel, která mají nejmenší pohonné jednotky podle objemu. Budete se divit, kde všude natrefíte na downsizovaný motor.

Že maličké motory, které nemají větší než litrový objem, najdeme v útrobách všech možných miniaut nebo malých aut do města, je vcelku pochopitelné. Downsizované motory jsou velmi efektivní, mohou být výkonné a nízké tabulkové hodnoty spotřeby vypadají na papíře lákavě.

Litrové agregáty se ale často nabízejí i pro mnohem větší vozy. Najdete je v cenících nejen v kategorii malých aut, ale dokonce i kombíků nižší střední třídy nebo dokonce crossoverů.

Vynechali jsme tedy zmínky o tom, v jakých miniautech nebo malých vozech můžete malé motory mít a zaměřili jsme se na co nejprostornější auta. Podívejte se do galerie, ve kterých současných autech lze mít maloobjemový agregát.

 

Právě se děje

Další zprávy