Velká Británie: Zákaz prodeje spalovacích motorů může přijít již v roce 2032

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 2. 2020 9:40
Podle původního, dva a půl roku starého plánu měl prodej aut se spalovacími motory skončit v Británii v roce 2040, premiér Boris Johnson ale minulý týden prohlásil, že přijde dříve, nejpozději v roce 2035. Nejnovější informace teď ukazují, že by konec pro benzinové a naftové motory, ale i hybridy mohl vejít v platnost dokonce již za dvanáct let, v roce 2032.
Foto: iStock

S termínem, který se nezadržitelně blíží a současnou optikou vypadá téměř nepředstavitelně, přišel ve středu v rozhovoru pro rádio BBC ministr dopravy Grant Shapps. "Premiér minulý týden řekl, že by zákaz měl přijít nejpozději v roce 2035," řekl Shapps. "My mluvíme o roku 2035 nebo 2032."

Možnost ukončit prodej spalovacích motorů (včetně hybridů) za dvanáct let zahrnuje dokument, který britské ministerstvo dopravy připravilo. Zpráva má nastínit cestu, jak by ostrovní království mohlo dosáhnout nulové uhlíkové stopy v polovině tohoto století.

Další posun termínu podle agentury Bloomberg jen zvýší obavy automobilových výrobců, kteří varují před tím, že nová politika rapidně srazí prodeje nových aut. Volají po balíčku zahrnujícím státní podporu, úpravu zákonů a investice.

Vláda také podle Bloombergu doufá v to, že její odvážná prohlášení vytvoří podmínky k tomu, aby ve Velké Británii vznikla první továrna na bateriové články. Johnsonova Konzervativní strana ji v prohlášení slíbila svým voličům.

Čistě elektrické vozy (s vodíkovými tedy jediné, které si Britové budou moci po roce 2032 nebo 2035 koupit) se ve Spojeném království těší větší a větší oblibě. V lednu jejich prodeje podle webu Insideevs.com vzrostly o 204 procent. Celkem se jich prodalo 4054 kusů, stále je to ale jen 2,8 procenta z celkových 146 279 nových aut.

Česko zatím s ukončením prodeje spalovacích motorů nepočítá, podle ministra Karla Havlíčka je to ale trend, který musí monitorovat. "Z našeho úhlu pohledu je nejenom předčasné, ale, troufám si tvrdit, i velmi zavádějící, abychom zde začali sdělovat termíny, kdy by se měly ukončit spalovací motory," řekl. 

 

Právě se děje

Další zprávy