Ve Škodě už vyrábí, v kolínské TPCA se prodlužuje odstávka o další tři neděle

ČTK ČTK
30. 4. 2020 11:16
Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) znovu prodloužila odstávku výroby v Kolíně kvůli koronaviru. Výroba by se měla obnovit 18. května.
TPCA vyrábí vozy značek Citroën, Peugeot a Toyota.
TPCA vyrábí vozy značek Citroën, Peugeot a Toyota. | Foto: TPCA

Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) znovu prodloužila odstávku výroby v Kolíně kvůli koronaviru. Výroba by se měla obnovit 18. května, původně se obnova výroby plánovala na pondělí 4. května. Podle informací ČTK je jedním z důvodů je nedostatečný odbyt. Kvůli koronaviru zůstávají uzavřené klíčové trhy firmy, mimo jiné Itálie, Velká Británie nebo Španělsko.

"Vzhledem k akceleraci koronaviru v různých evropských zemích nebo regionech a jeho dopadu na veřejné zdraví, hospodářství a společnost, rozhodla TPCA prodloužit dobu pozastavení výroby," tiskový mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. V mezičase podle něj vedení firmy rozhodlo o prodloužení výroby nejdříve do 11. května, následně ale odstávku protáhlo až do 18. května.

Mladoboleslavská Škoda Auto přitom už funguje, v pondělí obnovila výrobu ve všech třech svých výrobních závodech v České republice. Čtrnáct dní bude výroba nabíhat, ani jeden ze závodů nefunguje na 100 procent kapacity. Obnovení výroby ve Škodě doprovázelo více než 80 hygienických opatření.

Výroba v kolínské automobilce se zastavila 18. března před půlnocí. S odstávkou kvůli koronaviru se spojila také plánovaná technologická odstávka. Zaměstnanci automobilky budou podle Paroubka po dobu odstávky výroby kompenzováni kombinací 85 procent platu a přesunutím směn na dobu po odstávce. Tato dohoda platí i po prodloužení odstávky.

V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.

 

Právě se děje

Další zprávy