Ve funkci skončil v dubnu. Bývalý šéf evropské Toyoty van Zyl zemřel na koronavirus

Martin Přibyl Martin Přibyl
2. 8. 2021 12:48
Ve věku pouhých 63 let zemřel v pátek 30. července Johan van Zyl, bývalý šéf evropského zastoupení japonské automobilky Toyota. Na svém webu to uvedla přímo samotná automobilka. Podle informací oborového magazínu Automotive News Europe byly příčinou komplikace spojené s onemocněním covid-19.
Johan van Zyl.
Johan van Zyl. | Foto: Toyota

Johan van Zyl vedl evropskou Toyotu od roku 2015 do letošního dubna, kdy odstoupil a své místo přenechal prodejnímu a marketingovému řediteli Matthewovi Harrisonovi. Pod rodilým Jihoafričanem van Zylem přitom evropská Toyota slavila úspěchy - v roce 2019 prodala poprvé za deset let více než milion aut, vloni dosáhla šestiprocentního tržního podílu. Stala se také jediným vlastníkem závodu v českém Kolíně, kdy získala původní podíl francouzského koncernu PSA.

Výraznou proměnou pak prošla modelová paleta. Byl to právě van Zyl, kdo v roce 2018 oznámil, že Toyota již nebude ve svých klasických osobních autech nabízet dieselové motory, které zůstanou vyhrazeny jen off-roadu Land Cruiser a užitkovým modelům. Naopak rozšířila nabídku hybridních typů, díky čemuž dokázala vzorně plnit limity emisí CO2. V prvním pololetí letošního roku jich Toyota a Lexus prodaly v Evropě 326 420 kusů, což znamená takřka 60% podíl.

Povedlo se mu také získat povolení pro výrobu originálního crossoveru C-HR, který byl na trh uveden v roce 2016 a jenž je nyní významným a čtvrtým nejprodávanějším modelem Toyoty v Evropě. Navíc s dnes již více než devadesátiprocentním podílem hybridů.

Po ukončení svého působení v Evropě se van Zyl vrátil do rodné Jihoafrické republiky, kde si ponechal funkci šéfa tamní pobočky japonské automobilky. V rozhovoru pro tamní média připustil, že ve svých 63 letech bude mít i více času na svou automobilovou sbírku.

"Přišli jsme o milovaného a obdivovaného lídra a užasnou osobnost, na niž budeme vzpomínat kvůli jejímu humoru, klidu a empatii," píše v tiskovém prohlášení automobilka.

 

Právě se děje

Další zprávy