Čerpací stanice začnou ministerstvu hlásit ceny pohonných hmot. Nafta stále zdražuje

ČTK ČTK
14. 3. 2022 12:26
Pumpaři budou muset od úterý hlásit Ministerstvu financí své průměrné ceny benzinu a nafty. Stát věří, že tímto krokem bude schopen rozhodnout, zda sáhnout k cenové regulaci a stanovení maximální výši marže z pohonných hmot pro čerpací stanice.
Foto: iStock

Ministerstvo financí v pondělí vyzve čerpací stanice k dennímu hlášení průměrné denní prodejní ceny benzinu a nafty. Pravidelné informování začne v úterý a ministerstvo bude požadovat rozšíření dodávaných informací za každou čerpací stanici i zpětně až ke dni 15. února.

První výsledky bude mít úřad v horizontu jednoho týdne, kdy bude schopen rozhodnout, zda tržní situace umožňuje zásah státu formou cenové regulace stanovující maximální výši marží, řekl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss. V Česku je téměř 4000 čerpacích stanic, vyjádření Unie nezávislých petrolejářů ČTK shání.

Vyhodnocení shromážděných dat začne obratem po obdržení prvních reportů a bude ho mít na starost přímo ministerstvo financí, sekce finanční řízení a audit, které má v případě zjištění nepřiměřeného navyšování marží v rukou nástroje cenového regulace.

Zjišťování výše marží čerpacích stanic je jedním z nástrojů vlády kvůli rekordním cenám pohonných hmot. Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla také o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Ministerstvo financí vyzve čerpací stanice k dennímu hlášení ve spolupráci s Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu a Unií nezávislých petrolejářů. "Pro účely tohoto reportingu se na ministerstvu dnes finalizuje IT řešení s cílem minimalizovat administrativní zátěž na straně čerpacích stanic i na straně státu při kontrole reportovaných cenových informací a jejich následném porovnání s vývojem cen pohonných hmot na komoditní burze v Rotterdamu," uvedl Weiss.

Průměrná cena benzinu v Česku v sobotu poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu klesla, a to o 14 haléřů na 47,12 koruny za litr. Nafta naproti tomu nadále zdražuje. Její průměrná cena stoupla o prvním víkendovém dni o 12 haléřů na 49,53 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Nedělní průměrné ceny zatím CCS nezveřejnila.

V České republice v uplynulých měsících mírně ubylo veřejných čerpacích stanic. Aktuálně je jich motoristům k dispozici 3978, o 13 méně než k 9. dubnu loňského roku. Vyplývá to ze zprávy ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

 

Právě se děje

Další zprávy