Hybridní auta propadla v testu spotřeby, v testu vykázala horší emise, než výrobci slibují

Jiří Kaloč
24. 8. 2017 17:43
Německý automotoklub ADAC otestoval pět sériových hybridních modelů automobilů, které kombinují spalovací motor s elektromotorem a navíc mají baterii s vyšší kapacitou, kterou lze dobíjet z externího zdroje. Pětici tzv. plug-in hybridů zkoumal ADAC nejen z hlediska pořizovacích a provozních nákladů, ale také emisí oxidu uhličitého a pevných částic. Výsledky mohou být pro někoho zklamáním. Deklarované hodnoty potvrdila pouze japonská Toyota Prius stavěná výhradně jako hybrid, ostatní modely hlavně v reálném testu spotřeby propadly.

Elektromotor je považována za pohon budoucnosti. Současné elektromobily jsou však stále na hony vzdáleny možnostem, schopnostem a cenám konvenčně poháněných automobilů. Největší problém představuje délka nabíjecího cyklu, která značně omezuje akční rádius elektromobilů. Proto není myšlenka hybridního pohonu s nabíjecí baterií vůbec špatná.

Nabídne možnost provozu jen na elektřinu i možnost výrazně snížit provozní náklady spalovacího motoru s pomocí elektromotoru. Dnešní plug-in hybridy dokáží na nabitou baterii ujet od 30 do 50 km rychlostí až 135 km/h. Pokud se baterie vybije, lze dále pokračovat se spalovacím motorem, průběžně dobíjet baterii a nahromaděnou energii pak opět využít třeba v městském provozu.

Počet sériově vyráběných plug-in hybridů se postupně zvyšuje, mnozí výrobci již mají i více než jednu variantu v nabídce. V USA a západní Evropě ostatně roste i poptávka po takových modelech. Zájem o ně je totiž větší než u čistokrevných elektromobilů. 
  
Německý autoklub ADAC otestoval z hlediska nákladů, spotřeby a emisí pět plug-in hybridů: BMW 225xe, KIA Optima PHEV, Toyota Prius Plug-in, Volvo XC90 T8 Twin Power a VW Passat Variant GTE. Testování však zanechalo u pracovníků ADAC smíšené pocity. Uspokojivého výsledku totiž dosáhla pouze Toyota Prius, která jako jediná byla jako hybrid přímo vyvíjena.

Vysoká pořizovací cena je dnes zřejmě největším problémem většího rozšíření těchto modelů. Technologie použité v plug-in hybridech jsou totiž stále velice drahé. Druhou nevýhodou je vysoká hmotnost. Plug-in hybridy totiž disponují dvěma hnacími systémy a ještě akumulátorem, jehož hmotnost roste se zvyšující se kapacitou. 

S plně nabitou baterií sice můžete ujet desítky kilometrů, ale často je přehlíženo, že ani spotřeba energie ze zásuvky není zanedbatelná a v provozních nákladech by se s ní mělo počítat. Tuto sumu však nelze generalizovat, protože hodně záleží na tom, odkud se čerpá. Obecně ovšem lze říci, že dieselový motor je z hlediska provozních nákladů levnější. Majitel plug-in hybridu by měl také počítat s vyššími náklady na servis.

Plug-in hybridy jsou atraktivní hlavně pro výrobce, kteří díky měřicí metodice mohou prezentovat fantasticky nízké hodnoty emisí CO2. Podle měřicího cyklu NEDC (New European Driving Cycle) je totiž možné v případě jízdy na elektřinu mít nulové emise. ADAC však upozorňuje, že takové výsledky jsou zkreslené a jen stěží porovnatelné s reálným provozem.

Na přehled všech hybridů prodávaných na českém trhu se podívejte zde.

Foto: Aktuálně.cz

2. Volkswagen Passat Variant GTE (160 kW, 400 Nm) - 1 186 900 Kč

Modely GTE nabízí Volkswagen celkem tři. Kompaktní Golf a větší Passat jako sedan a kombi Variant. K pohonu jim slouží benzinový přeplňovaný čtyřválec 1.4 TSI o výkonu 115 kW a elektromotor o výkonu 85 kW. Celkový točivý moment až 400 Nm posílá na přední kola šestistupňová převodovka DSG.

Akumulátor má podle  výrobce kapacitu 9,9  kWh, prakticky využitelných je však jen 8,9 kWh. Ze zásuvky doma lze automobil nabít za 2,5 (16 A) až 4,5 (10 A) hodiny. Elektřina pak vystačí na ujetí 40 km při nejvyšší rychlosti 130 km/h. Benzinová nádrž hybridu má objem 50 litrů, u standardních verzí je to 66 l. Akční rádius je asi 860 km.

Hmotnost je opět o něco vyšší - 1740 kg. Výkonné pohonné ústrojí si s tím poradí bez problémů, ale spotřeba je vyšší. V režimu elektromobilu (EV) si Passat vzal 21,9 kWh na 100 km a ujel 40 km. S vybitou baterií pak spotřeboval spalovací motor 6,1 l/100 km.

V ECO testu ADAC dosáhl Passat v hybridním režimu emise 152 g CO2/km (40 g), spotřeba benzinu byla 3,8 l/100 km (1,8 l) a elektřiny 8,3 kWh/100 km (13,2 kWh). Za to dostal celkem 67 bodů, což znamená tři hvězdičky a druhé místo s těsným náskokem před Optimou..

Ceník a technické údaje Volkswagenu Passat GTE si můžete prostudovat zde.

 

Právě se děje

Další zprávy