V severní Americe se stal autem roku Chevrolet Volt

Radek Pecák Radek Pecák
14. 1. 2011 3:03
auto

Severoamerickým autem roku 2011 byl vyhlášen Chevrolet Volt.

Titul mu udělila porota složená ze 49 motoristických novinářů z Kanady a USA, reprezentujících časopisy, noviny, webové stránky, televizní a rozhlasové pořady.

Foto: Chevrolet

Pro rok 2011 získal Volt více hlasů porotců než modely Nissan Leaf nebo Hyundai Sonata, které byly také mezi finalisty. Právě Nissan Leaf se stal evropským autem roku.

Volt je elektrický vůz, schopný pracovat v nejrůznějších klimatických a jízdních podmínkách s minimální obavou z odstavení kvůli vyčerpané baterii. Volt má celkový jízdný dosah více než 600 kilometrů. Během prvních 60 kilometrů jede Volt bez produkování emisí, protože využívá pouze elektrickou energii uloženou v lithium-ionové baterii s kapacitou 16 kWh. Když se tato baterie do stanovené míry vyčerpá, benzínový motor/generátor se samočinně uvede do chodu a prodlouží dojezd o dalších 550 km na jednu nádrž.

V prosinci byly první vozy dodány maloobchodním zákazníkům v Kalifornii, Texasu, Washingtonu D.C. a New Yorku. Pro velký zájem veřejnosti se zvýšila plánovaná výroba modelu Volt v USA v roce 2012 na 45 000 vozů z původních 30 000. Evropští zákazníci najdou Volt u svých prodejců koncem tohoto roku.

Chevrolet tak získal titul Severoamerické auto roku potřetí; General Motors počtvrté.

 

Právě se děje

Další zprávy