V Rusku se hromadí radioaktivní auta z Japonska

ČTK ČTK
17. 4. 2011 2:30
auto

Ve vladivostockém přístavu na ruském Dálném východě se nahromadily desítky ojetých automobilů dovezených z Japonska, jejichž prodej ruským zájemcům úřady zakázaly.

 Dovozci japonských vozů protestují, přístavní správa varuje před vznikem nežádoucí "divoké skládky". Důvod konfliktu je jediný: automobily jsou radioaktivní.

Hygienická služba vybavená dozimetry zjistila u japonských ojetin vyšší úroveň radiace, která je podle všeho důsledkem havárie v elektrárně Fukušima na severovýchodě Japonska. Vozidla se hromadí na přístavním parkovišti a manipulovat s nimi nikdo nesmí.

Protože parkoviště není zastřešené, lidé se obávají, že  déšť spláchne radioaktivitu do země.

Dovoz japonských ojetých aut je na východě Ruska výnosný byznys. Relativně laciná vozidla se přes Vladivostok dovážejí po stovkách, a přestože mají pravostranné řízení, jsou už dnes na ruském Dálném východě spíš pravidlem než výjimkou.

Hygienici doporučili správě přístavu, aby zamořená auta vrátila zpátky do Japonska. Proti tomu se rozhodně staví dovozci, kteří by přišli o výnos z prodeje. Měření radioaktivity je navíc drahé a není jasné, kdo ho zaplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy