V Rakousku od srpna zavedou na zkoušku rychlost 140 km/h na dálnici. Bude se zjišťovat, co to udělá

Eva Srpová Eva Srpová
31. 7. 2018 19:36
Od prvního srpna se celkem na 120 kilometrech dálnice A1 zvýší rychlost na 140 km/h. Bude tu platit rok a během této doby se bude monitorovat, jestli se změní nehodovost, plynulost provozu a také emise v okolí. Pokud výsledky budou pozitivní, mohla by se povolená rychlost zvýšit na polovině rakouských dálnic.
Na rakouské dálnici se bude testovat rychlost 140 km/h.
Na rakouské dálnici se bude testovat rychlost 140 km/h. | Foto: iStock

Ministr dopravy Norbert Hofer prosadil spuštění pilotního projektu, v rámci kterého se na části rakouské dálnice zvýší rychlost ze současných 130 km/h na 140 km/h. Půjde o 16 kilometrů dálnice A1 směrem mezi Satteldtem a Haitem, a to v obou směrech, a také 44 kilometrů A1 směrem na Melk, opět v obou směrech. Celkem jde tedy o 120 kilometrů.

Projekt se spustí 1. srpna letošního roku a bude trvat rok. Během této doby se bude na inkriminované trase monitorovat nehodovost, propustnost dopravy, hlučnost a také množství emisí v ovzduší, které automobily v okolí dálnice vypustí. 

Aby rakouská vláda mohla nasbíraná data relevantně porovnávat, několik posledních měsíců měřila hodnoty za současné situace, kdy je maximální povolená rychlost 130 km/h.

Pokud všechny výsledky v porovnání s nižší povolenou rychlostí budou pozitivní, mohlo by dojít ke zvýšení rychlosti zhruba na polovině rakouských dálnic.

Norbert Hofer je zastáncem projektu z toho důvodu, že podle něj jsou současné dálnice mnohem bezpečnější než v době, kdy byla zavedena maximální povolená dálniční rychlost 130 km/h.

 

Právě se děje

Další zprávy