V Paříži začne Autosalon. Je první pokrizový

Radek Pecák Radek Pecák
27. 9. 2010 3:25
Nejpilněji se připravoval Chevrolet. Hned čtyři jeho vozy budou mít světovou premiéru
Foto: Škoda Auto

Pro novináře ve čtvrtek a pro běžné automobilové nadšence od soboty začne letošní ročník pařížského autosalonu. Koná se v době, když už je většina automobilek přesvědčena, že krize je u konce a lidé opět dostanou chuť kupovat auta.

Příležitost je to pochopitelně hlavně pro tři domácí automobilky - Renault a Peugeot s Citroënem. A ty ji hodlají chytit za pačesy. Zatímco Peugeot a Citroën ukáží spíše klasické vozy se spalovacími motory (C4, DS4, Peugeot 507, Renault se vrhne zejména na elektromobily. Například představí Fluence s elektropohonem v podobě pro sériovou výrobu.

Převahu mezi premiérami budou mít opět malé vozy. Počínaje Chevroletem Aveo, přes český Hyundai ix20, modernizovanou Mazdu 2, modernizované Smarty až po Toyotu Verso S.

Klasicky pojatých vozů bude sice méně, ale také si je návštěvníci najdou. Svoji slavnostní chvilku si odbude například Opel Astra Tourer, Volvo V60 či Chevrolet Cruze hatchback.

Hybridů a elektroaut bude spousta

Ani v Paříži neustane příliv vozů s hybridními pohony. A tak budeme moci důlkladně prozkoumat  Lexus CT 200h či Peugeot 308 hybrid. Ten bude mít v útrobách kromě elektromotorů i diesel.

Také elektrovozy budou zastoupeny na stánku prakticky každé automobilky, třeba i takového Seatu. Objeví se například  nová Tesla 2,5, Mercedes třídy A poháněný elektřinou, elektrosporťák Renaultu DeZir a již zmiňovaný Fluence.

Ptejte se zpravodaje

Na místě bude po oba novinářské dny přítomen redaktor deníku Aktuálně.cz. Pokud budete chtít vyfotografovat nějaký detail vystavovaného vozu nebo zjistit o něm podrobnosti, pište na e-mail [email protected]

Automobilky už se v Paříži nebudou stydět, že také vyrábí auta se silnými, nepříliš ekologickými motory, která jsou určena pro zábavu a pro reprezentování. Proto uvidíme například Ferrari 599 cabriolet, nějaké nové Lamborghini, faceliftovaný Mercedes třídy S a hlavně zcela nové čtyřdveřové kupé CLS, novou generaci velkého kupé od BMW s číslem 6, Renault Latitude, Porsche 911 Speedster, Lotusy Evoru S a Elite, Audi A7 Sportback, Audi R8 GT a audi R8 V8 Spyder.

Zřejmě nejvíce utajovaným modelem pařížského autosalonu je nový Volkswagen Passat. Necháme se překvapit, jak se Volkswagen připravil na nové srovnávací testy například se Škodou Superb.

 

Právě se děje

Další zprávy