V Nošovicích končí výroba současné generace Hyundai i30

Radek Pecák Radek Pecák
21. 12. 2011 8:06
Hyundai i30 budou v Nošovicích vyrábět ve třech karosářských variantách
Nový vzhled Hyundai i30 Blue
Nový vzhled Hyundai i30 Blue | Foto: Hyundai

Tento týden je posledním, ve kterém sjíždí z montážní linky nošovického závodu automobilky Hyundai modely i30 ve verzi hatchback.

Na počátku příštího roku bude tento vůz nahrazen novou generací.

"Za více než tři roky, tedy od listopadu 2008, kdy výroba začala, se tohoto modelu vyrobilo předs 265 000 kusů," informoval mluvčí nošovické továrny Hyundai Petr Vaněk.

Na rozdíl od minulé generace, která se vyvíjela v Koreji, kde se také auto pro evropský trh před spuštěním linek v Nošovicích, vyrábělo, je připravovaná nová generace i30 dílem lidí z evropských kanceláří.

První generace se vyvíjela ještě v Koreji 

Za design vozu odpovídal Thomas Bürkle v německém Rüsselsheimu a v tomto městě se také připravil model po technické stránce.

Takto bude vypadat nástupce
Takto bude vypadat nástupce | Foto: Radek Pecák

Agresivnější tvary napovídají, že by nová i30 měla být zaměřena na mladší klientelu než ta odcházející do výslužby.

První zákazníci se s novým Hyundaiem i30 budou moci svézt na jaře příštího roku. V Ženevě na autosalonu v březnu by pak měla mít premiéru verze kombi a zřejmě příští rok se představí i třetí - třídveřová varianta karosérie.

Hyundai dosud tuto karosérii u modelu i30 nenabízel, na rozdíl od sesterské automobilky KIA, která ho nazvala ProCeed.

I tato varianta se bude vyrábět v Nošovicích, přestože tam zatím byla výrobní linka plně obsazena čtyřmi automobily (i30 hatchback, i30 kombi, SUV ix35 a MPV ix20 a více jich nebylo možné dělat. "Připravujeme určitá řešení, aby to možné bylo," sdělil Aktuálně.cz Petr Vaněk.

 

Právě se děje

Další zprávy