V Norsku už elektromobily tvoří více než tři čtvrtiny trhu s novými auty. Vede Tesla

ČTK ČTK
4. 10. 2021 13:56
V Norsku se v září prodalo rekordní množství elektromobilů. Jejich podíl na všech 17 992 prodaných vozech vystoupil na 77,5 ze 61,5 procenta loni. Největší zájem byl o modely od výrobce Tesla. S odvoláním na norský svaz pro silniční dopravu OFV to uvedla agentura Reuters.
Tesla Model Y byla v Norsku v září nejprodávanějším automobilem s pětinovým podílem na trhu.
Tesla Model Y byla v Norsku v září nejprodávanějším automobilem s pětinovým podílem na trhu. | Foto: Tesla, Inc.

Norsko chce jako první země na světě ukončit prodej vozů na benzín a na naftu. Přestat je zákazníkům nabízet hodlá od roku 2025. Elektromobily jsou v této severské zemi, která je významným producentem ropy, osvobozeny od daně, kterou musejí platit kupující spoléhající na fosilní paliva.

Nejprodávanějším modelem byl minulý měsíc Model Y od americké automobilky Tesla. Tento sportovně-užitkový vůz získal 19,8procentní podíl na trhu. Za ním následoval Model 3 stejného výrobce s podílem 12,3 procenta. Třetí místo obsadil model Škoda Enyaq s tržním podílem 4,4 procenta.

Norsko se loni stalo první zemí na světě, kde se prodalo více elektromobilů než aut na benzínový, naftový či hybridní pohon. Podíl prodaných elektromobilů činil 54,3 procenta. Deset let předtím to ještě bylo pouhé jedno procento.

 

Právě se děje

Další zprávy