V areálu německé továrny Tesly došlo k požáru. Aktivisté volají po zastavení výroby

Eva Srpová Eva Srpová
27. 9. 2022 15:45
V areálu závodu Tesly v německém Grünheide došlo k požáru. Jeho příčina zatím není známá. Ve venkovním recyklačním prostoru vzplály hory papíru, dřevěných odřezků a balíků lepenky. Hasičům trvalo uhasit požár pět hodin. Aktivisté nyní volají po tom, aby se výroba v Tesle zastavila. Není zatím jasné, jestli voda s hasební látkou neprosákla do země a nekontaminovala zásoby pitné vody pro okolí.
Záběry požáru v německé Gigafactory Tesla u Berlína | Video: stern / Youtube

Ve tři hodiny ráno z pondělí na úterý zavolali hasiči z areálu automobilky Tesla v Grünheide u Berlína na pomoc profesionální hasičský sbor. Na venkovní ploše, kde se skladuje odpad, především papír, kartony, balíky lepenky a dřevěné odřezky, hořelo. Hasičům, kterých bylo zhruba 50, trvalo pět hodin, než dostali požár materiálu o velikosti zhruba 800 m3 z velké části pod kontrolu.

Bulvární německý časopis Stern a deník Märkische Oderzeitung mají k dispozici exkluzivní záběry z dronu, na kterých je patrné, jak se následky požáru v úterý dopoledne likvidují, popel doutná a místy ještě plameny nejsou zcela uhašeny.

Oborový magazín Automotive News Europe informuje, že ekologičtí aktivisté nyní požadují zastavení výroby v továrně. Obávají se totiž, že velké množství vody s hasební látkou mohlo prosáknout do země a mohlo by způsobit znečištění. Nedaleko areálu Tesly se totiž nachází zásobárna pitné vody pro okolí.

Členové občanských iniciativ podle informací ANE navštívili areál závodu v neděli, den před vypuknutím požáru. Na základě návštěvy tvrdí, že i přes pokračující výrobu nebyla provedena zásadní ekologická opatření. Stanovili požadavek, aby se nejdříve provedlo detailní šetření, jestli Tesla zavedla dostatečné kroky, které zajistí ochranu podzemních vod.

"Tento incident s požárem se připojuje k řadě událostí, které představují hrozbu pro podzemní vody v oblasti," řekl místním novinám Berliner Zeitung Manu Hoyer, mluvčí místního ekologického sdružení Příroda a krajina Brandenburgu.

Příčina požáru zatím nebyla zjištěna a policie ji vyšetřuje, uvedla krajská mluvčí. Požár v továrně však není prvním velkým incidentem v německé Tesle. V polovině dubna došlo k úniku 15 tisíc litrů chemikálií, což si rovněž vyžádalo hasební zásah.

 

Právě se děje

Další zprávy