V garáži máte poklad! Víte, jaké drahé kovy se ukrývají ve vašem autě?

V garáži máte poklad! Víte, jaké drahé kovy se ukrývají ve vašem autě?
Ve vozidlech se pozlacují především konektory elektrického obvodu, typicky spoje u autobaterií (viz foto). Žlutý kov se nachází také v řídicí jednotce i v modulech, které jsou zodpovědné za funkci ABS, motoru i turbodmychadla. Některé pozlacené komponenty najdete i v elektronických přístrojích, tedy v audiosoustavě, CD přehrávači i v modulu navigace.
Katalyzátory výfukových plynů obsahují zejména platinu, ale i palladium a rhodium, což je velmi odolný drahý kov stříbřité barvy.
Gram platiny má cenu několik set korun. V katalyzátoru je použita tenká vrstva, která váží v závislosti na typu katalyzátoru maximálně pár gramů.
Rozbušky airbagů také obsahují zlato, to však nelze tak snadno vypreparovat jako vzácné kovy z katalyzátoru. Stříbrná vlákna jsou v autech rovněž důležitá – díky nim se zadní okno rychle zbaví námrazy.
Foto: Shutterstock
Eva Srpová Eva Srpová
21. 10. 2016 11:17
Při výrobě aut se používají vzácné kovy. Zlato totiž velmi dobře odolává korozi a jde o silný vodič, proto se malé množství využívá na exponovaných kontaktech elektrických obvodů. Katalyzátory obsahují například palladium nebo platinu. Jde spíše o stopové množství, avšak někteří majitelé vrakovišť nelení a tyto kovy z vozidla před jeho definitivním sešrotováním vypreparovávají. Znáte to, gram ke gramu (aktuálně se výkupní cena za 1 g 14karátového zlata pohybuje okolo 500 Kč) a už máte na nový zub! Kde všude se ve vašem voze tyto vzácné kovy nacházejí, se dozvíte v galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy