V Česku se veřejnosti poprvé představuje SUV Kodiaq RS, aktuálně nejdražší Škoda

ČTK ČTK
9. 11. 2018 14:11
V Lysé nad Labem v pátek dopoledne 9. listopadu začal třídenní autosalon Kola 2018. Při slavnostním zahájení festivalu byl veřejnosti poprvé v České republice představen nový Kodiaq RS, nejdražší auto automobilky Škoda.
Škoda Kodiaq RS se poprvé představuje české veřejnosti. K vidění je v Lysé nad Labem.
Škoda Kodiaq RS se poprvé představuje české veřejnosti. K vidění je v Lysé nad Labem. | Foto: Škoda Auto

Nový Kodiaq RS odhalil vedoucí marketingu Škody Auto Petr Janeba. Světovou premiéru měl Kodiaq RS na autosalonu v Paříži letos v říjnu, od té doby ho podle Janeby Škodovka nikde neukázala.

Základní cena modelu Kodiaq RS začíná na téměř 1,2 milionu korun, se všemi příplatkovými prvky se cena Kodiaqu RS s nejvýkonnějším TDI v historii automobilky může vyšplhat až na 1,5 milionu. Začít prodávat by se měl do konce roku. (Všechny informace o modelu Kodiaq najdete tady).

Kromě nového Kodiaqu se v Lysé prezentuje řada dalších letošních novinek. Volvo do Lysé přivezlo nový model XC40, Jeep ukazuje nový Compass, Citroën se pak chlubí novým Berlingem.

Podle ředitele výstaviště v Lysé nad Labem Ondřeje Matouše je velkým tahákem letošní výstavy vedle Kodiaqu RS také nová Mazda 6. Letošní návštěvnost podle něj nepřesáhne 20 000 lidí, bude tak podobná jako loni.

"Nečekáme extrémní nárůst návštěvnosti, i když si myslím, že zájem veřejnosti podle ohlasů na facebooku by mohl být zajímavější," řekl Matouš.

Na autosalonu stále převládají vozidla s klasickým motorem, alternativní pohony jsou spíše v pozadí. Podle zástupců některých značek se to ale v příštích letech změní, jelikož evropské normy na množství emisí se neustále zpřísňují.

Letošní autosalon je v pořadí již třiadvacátým. Samotný autosalon Kola doplňují související výstavy Rychlá kola a Tuning show. Pro výstavu Tuning show je vyhrazena jedna z hal, návštěvníci si mohou prohlédnout upravená auta, která se pravidelně zúčastňují různých českých i zahraničních soutěží a srazů.

Jeden z vystavených automobilů v pátek dopoledne v rámci doprovodného programu předváděl na přilehlém parkovišti takzvané driftování, tedy jízdu v řízeném přetáčivém smyku. Zájemci se mohli ve speciálu také svézt a vyzkoušet si zážitek z driftování na vlastní kůži.

V další z hal jsou pak k vidění závodní speciály využívané například na rallye. Součástí expozice Rychlá kola je i výstava obrazů výtvarníka Václava Zapadlíka, který se zabýval kresbou automobilových veteránů.

Autosalon v Lysé nad Labem se koná do neděle, každý den je otevřeno od 9:00 do 17:00. Vstupné pro dospělé stojí 80 korun, senioři, studenti a zdravotně postižení zaplatí 60 korun. Děti do 10 let mají vstup zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy