V čem se za volantem pleteme. Deset řidičských mýtů nejen o předjíždění i přecházení

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 5. 2022 6:02
Mezi řidiči a nejen mezi nimi je dlouhodobě zakotvena celá řada mylných představ o pravidlech silničního provozu. Vybrali jsme deset těch nejběžnějších.
Foto: Nokian

2. Zimní pneumatiky jsou povinné za všech okolností od listopadu do konce března

V Česku, podobně jako třeba v Německu, neplatí v zimě absolutní, nýbrž tzv. situační povinnost obouvat zimní pneumatiky. Zákon o provozu na pozemních komunikacích totiž říká, že povinnost obout zimní pneumatiky platí jen v případě, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, případně se podobné podmínky dají očekávat.

Ale pozor, právě ono očekávání se může vymstít. Z toho důvodu je rozhodně rozumnější u auta, které používáte pro každodenní provoz, pneumatiky vyměnit a nechytračit. Obecně sice platí, že i za nízkých teplot letní pneumatika na suchu funguje lépe, ale na to, že sucho v zimě vydrží, se spolehnout nedá.

Pozor také na značku C15a "Zimní výbava", která předepisuje použití zimních pneumatik. Ta platí bez ohledu na datum nebo povětrnostní podmínky. Na léto se většinou zakrývá nebo mívá doplňkovou tabulkou upravenou platnost.

 

Právě se děje

Další zprávy