V čem se za volantem pleteme. Deset řidičských mýtů nejen o předjíždění i přecházení

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 5. 2022 6:02
Mezi řidiči a nejen mezi nimi je dlouhodobě zakotvena celá řada mylných představ o pravidlech silničního provozu. Vybrali jsme deset těch nejběžnějších.
Foto: Jakub Plíhal

4. Tramvaj má vždycky přednost

Tramvaj je pro mnoho řidičů neomezeným vládcem silničního provozu. Ani náhodou ale neplatí, že má za všech okolností přednost v jízdě. V zásadě platí, že tramvaj má vždy přednost před těmi, kteří jedou ve stejném směru. To platí, když odbočuje doprava i doleva. Naopak pokud jedete v protisměru, musí vám doleva odbočující tramvaj dát přednost, stejně tak pro ni platí jakékoli značky upravující přednost. Nedávno se například objevila situace, kdy tramvaj vyjíždí z pěší zóny - to je přesně případ, v němž musí dát přednost autům, ale i cyklistům jedoucím po hlavní.

Záludnou situaci musí řešit také řidiči např. na Slovanské třídě v Plzni, kde tramvaje jezdí po stranách ulice. Pokud šofér odbočuje vpravo, musí dát tramvaji přednost.

A poslední douška pro chodce. Tramvaj má na přechodu pro chodce přednost, její řidič totiž nedokáže tak rychle zabrzdit, aniž by ohrozil cestující.

 

Právě se děje

Další zprávy