V boji proti koronaviru pomáhá i Hyundai. Státu dá peníze, v kraji rozdá respirátory

ČTK ČTK
26. 3. 2020 11:28
Nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech a české zastoupení značky Hyundai Motor Czech (HMC) poskytly české vládě finanční dar deset milionů korun na boj proti nemoci Covid-19. Moravskoslezskému kraji, městu Frýdek-Místek a obcím v okolí výrobního závodu darují 20 000 respirátorů typu FFP2 dohromady za více než tři miliony korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Respirátory se mají distribuovat příští týden, jejich celková hodnota přesahuje tři miliony korun. "Vybaveni jimi budou lidé v první linii, tedy zdravotnická zařízení, nemocnice, lékaři, stomatologové, lékárny a složky integrovaného záchranného systému," uvedl Jan Pohorský z českého zastoupení značky Hyundai. Respirátory dostanou také domovy pro seniory ve Frýdku-Místku a v okolních obcích.

Hyundai také nemocnicím a zdravotním centrům napříč Českou republikou bezplatně půjčí auta. "Naši autorizovaní partneři značky fungují v omezeném provozu a pro zajištění mobility občanů a firem poskytujeme na našich dealerstvích především servisní služby. … Jelikož nám krizová situace není lhostejná, chceme přispět jak finančně, tak bezplatným zapůjčením vozů nemocnicím a zdravotním centrům," uvedl generální ředitel HMC Martin Saitz.

Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Pracuje v ní přibližně 3300 lidí. Loni slezský závod vyprodukoval 309 500 automobilů. V roce 2018 vytvořil podnik zisk 7,22 miliardy korun a tržby 129,26 miliardy korun.

V Nošovicích se vyrábí typ Hyundai Tucson a pět verzí modelu Hyundai i30. Tento měsíc automobilka zahájila sériovou výrobu vozu Kona Electric, prvního automobilu na elektrický pohon sériově vyráběného v České republice. Kvůli pandemii nového typu koronaviru ale firma zastavila na dva týdny výrobu, znovu ji chce spustit v pondělí 6. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy