Už 78 % řidičů jezdí na podhuštěných pneumatikách

Radek Pecák Radek Pecák
7. 5. 2013 6:45
Zvýšilo se i procento řidičů, kteří jezdí s nevyhovujícími pneumatikami
Foto: Bridgestone

To, že Evropská unie zavedla od listopadu minulého roku nařízení, aby automobily nově zaváděné do výroby měly povinně namontovaný systém kontroly tlaku v pneumatikách, má své opodstatnění. Vyplývá to z loňských výsledků měření pneumatikářské firmy Bridgestone mezi motoristy pohybujícími se na evropských silnicích.

Oproti stejné akci, která se odehrávala o rok dříve, jsou výsledky  alarmující. "Počet podhuštěných nebo opotřebovaných pneumatik v roce 2012 dramaticky o čtvrtinu vzrostl," uvedla Zorka Mašková z mediální agentury, která Bridgestone v ČR zastupuje.

Průzkum ukázal, že více než tři čtvrtiny řidičů (78 procent) jezdí na podhuštěných pneumatikách, přičemž o rok dříve to bylo "jen" 63 procent.

Navíc už na čtvrtině pneumatik namontovaných na kontrolovaných vozech bylo shledáno opotřebení vyšší, než připouští předpisy. O rok dříve bylo takových vozů o pět procent méně.

"Lze se domnívat, že nejpravděpodobnější příčinou zvýšení je ekonomická krize, rostoucí ceny paliv a pokles kupní síly," uvedli autoři studie. Klesající kupní síla prostě vede k tomu, že se lidé zdráhají vydávat peníze za nové pneumatiky, zvláště když kvůli drahým pohonným hmotám také méně jezdí.  

Na měkkých pneu se hůře brzdí

Jízda na podhuštěných, případně příliš opotřebených pneumatikách, přináší rizika nejen pro posádku daného vozu, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu. Takový vůz má potom výrazně horší jízdní vlastnosti, také například delší brzdnou dráhu.

Kromě toho se podhuštěné pneumatiky opotřebovávají rychleji a zároveň zbytečně zvyšují spotřebu paliva o cca 3,9 miliardy litrů a emise CO2 o 9,2 milionu tun za rok. 

Jake Ronsholt, generální ředitel oddělení korporátní a značkové komunikace společnosti Bridgestone Europe, radí: „Řidiči by měli kontrolovat tlak vzduchu v pneumatikách pokud možno jednou za měsíc. Pro mnohé jsou pneumatiky kulatou a černou věcí, kterou si musí pořídit, ale musíme mít neustále na paměti, že představují jediné místo styku s vozovkou o velikosti čtyř pohlednic."

 

Právě se děje

Další zprávy