Škoda investuje v Číně desítky miliard korun. Chce zvýšit prodej aut na dvojnásobek

ČTK ČTK
31. 3. 2016 9:07
Škoda Auto zvýší do roku 2020 dodávky svých vozů zákazníkům v Číně na dvojnásobek, tedy na více než půl milionu aut. Loni v zemi automobilka prodala téměř 282 tisíc vozů. Do rozšiřování modelové palety a vývoje nových technologií investuje dvě miliardy eur, tedy asi 54 miliard korun.
Škoda patří na čínském trhu k automobilovým průkopníkům.
Škoda patří na čínském trhu k automobilovým průkopníkům. | Foto: ČTK

Zástupci Škody, Volkswagenu a čínské společnosti SAIC Motor Corporation v Praze během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga podepsali memorandum, které zahrnuje investice do rozšíření výroby. Společné investice jsou určené vedle rozšíření modelové palety na vývoj alternativních pohonů, digitalizaci individuální dopravy a konektivitu vozů.

Kromě toho se firmy dohodly, že Škoda za předpokladu souhlasu čínských úřadů získá kapitálový podíl na společném podniku SAIC Volkswagen Automotive Company, která škodovky pro Čínu vyrábí. "Těší nás, že přítomnost naší značky na čínském trhu budeme moci našim podílem ve společném podniku SAIC Volkswagen Automotive Company Limited podstatně posílit. Kapitálová účast na společném podniku je základem samostatného budování značky automobilů Škoda, a tím i silnějšího profilování této značky v Číně," uvedl předseda představenstva Škody Bernhard Maier.

V současné době představuje čínský trh zhruba čtvrtinu celosvětového odbytu značky. Od roku 2010 je Čína v celosvětovém měřítku pro Škodu největším trhem. Ještě v roce 2012 česká automobilka nabízela na čínském trhu tři modelové řady, v současnosti mohou zákazníci volit již mezi šesti různými auty.

Škoda nyní spolu se svým partnerem připravuje pro čínský trh rozsáhlou ofenzívu v segmentu SUV. V této souvislosti bude koncem dubna na autosalonu v Pekingu čínské veřejnosti poprvé představena designová studie VisionS, která je předobrazem velkého terénního auta, které přijde na čínský trh v první polovině roku 2017. Vedle toho se již vyvíjí další karosářská varianta velkého SUV a dále Škoda pro Čínu počítá i s vozem kategorie Cross Over Utility Vehicle (CUV).

Přehledná data a testy všech vozů značky Škoda najdete zde.

Velký zájem čínských zákazníků o moderní vozy kategorie SUV dokazuje model Yeti, který se vyrábí v závodě v An-tchingu a který má ve srovnání s evropskou verzí o šest centimetrů delší rozvor. Jen za první dva měsíce roku 2016 vzrostl jeho prodej oproti loňskému roku o více než 300 procent.

Škoda patří na čínském trhu k automobilovým průkopníkům. Už v roce 1936 provozovala značka v zemi pět obchodních zastoupení. V novodobé historii začala automobilka s výrobou v Číně v roce 2007, kdy začala na trh dodávat model Octavia. Vedle závodu An-tching nedaleko Šanghaje se škodovky v Číně vyrábí i v továrnách ve městech Nan-ťing, I-čeng a Ning-po. Dosud prodala značka Škoda v Číně více než 1,6 milionu vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy