Ideální auto českého chalupáře. Projděte si nejúspornější kombi do půl milionu korun

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 6. 2020 6:02
S tím, jak rychle ubývají na trhu MPV, patří klasické kombíky stále častěji mezi ideální rodinná auta. Mají velký kufr, slušnou výbavu a do půl milionu korun jich lze sehnat poměrně hodně. V následující galerii jsme seřadili modely s cenovkou do půl milionu podle toho, kolik emisí vypouští (a kolik paliva spotřebují), a tedy jak jsou šetrné pro řidičovu peněženku.
Foto: Výrobci

Renault Clio Grandtour 0.9 TCe - 114 g CO2/km

Žebříček nejúspornějších kombi s cenou do půl milionu korun jsme sestavili na základě množství emisí skleníkových plynů. Ty jsou přímo úměrné spotřebě, ale v případě naftových a benzinových aut (žádný z modelů na CNG se tentokrát nevešel) je přepočet vždy trochu odlišný. Vycházeli jsme z oficiálních dat v cenících automobilek, a to jak v otázce emisí, tak také pořizovací ceny.

Žebříček otevírá vůbec nejlevnější auto tohoto přehledu. Renault Clio Grandtour sice patří ke čtvrté generaci vozu, Francouzi ho ale stále nabízejí souběžně s novou pátou generací, která naopak kombi již nedostane. Jediným dostupným motorem je tříválec 0.9 TCe s výkonem 56 nebo 66 kW a manuální pětistupňovou převodovkou. Oba motory vypouští shodně 114 g CO2 na jeden kilometr a mají tak spotřebu pět litrů benzinu na 100 km.

Pořizovací cena slabšího z nich v základní výbavě Advantage začíná na akčních 281 900 korunách, silnější motor je o 10 tisíc korun dražší. Ve výbavě vozu nechybí manuální klimatizace, rádio, kožený volant, elektrická přední okna či tempomat. Kufr vozu má objem 443 litrů.

 

Právě se děje

Další zprávy