Unikátní rekord? Mladému Němci stačila pouhá hodina, aby přišel o řidičský průkaz

ČTK ČTK
22. 11. 2018 10:35
Německý mladík přišel o řidičský průkaz po pouhých 49 minutách od jeho převzetí. O kuriózním případu informovala včera na svém webu zpravodajská stanice BBC. "Některé věci trvají věčně, jiné ani ne hodinu," uvedla německá policie v komuniké.
Mladík chtěl pravděpodobně zapůsobit na své kamarády.
Mladík chtěl pravděpodobně zapůsobit na své kamarády. | Foto: Shutterstock

Osmnáctiletý mládenec odjížděl od zkoušek s čerstvě získaným řidičákem, když jej ve městě Hermer hlídkující policista zkontroloval laserovým zařízením pro měření rychlosti. A to ukázalo, že novopečený řidič projíždí městem bezmála dvojnásobnou rychlostí, než je povoleno: místo padesátkou uháněl tempem 95 kilometrů za hodinu.

Mladík měl v autě jako spolujezdce čtyři kamarády, a tak se lze dohadovat, že na ně chtěl udělat dojem svými řidičskými schopnostmi. Nyní čelí přísnému postihu: přišel o řidičské oprávnění - formálně sice jen na čtyři týdny, ale opětovně jej podle policie smí získat až po "drahém kurzu" oživení řidičských znalostí, musí zaplatit pokutu 200 eur (asi 5200 Kč) a dostal dva body v bodovém systému v silničním provozu.

Stejně jako v Česku je také v Německu uplatňován takzvaný bodový systém sloužící ke sledování opakovaného páchání dopravních přestupků. Dva trestné body se řidiči v centrálním registru v severoněmeckém Flensburgu přičítají při závažnějším přestupku, jako je požití alkoholu před jízdou nebo nerespektování zákazu předjíždění, což může mít za následek i dočasný zákaz řízení.

Při vážných proviněních lze řidiči přičíst až tři body, což je vždy doprovázeno odejmutím řidičského oprávnění. O řidičák přichází také motorista, který postupně nastřádá osm bodů.

Dvoubodový přestupek se v Německu automaticky vymaže po pěti letech. Výmaz však lze také urychlit dobrovolnou účastí na školení řidičů, za což je odstraněn jeden bod.

 

Právě se děje

Další zprávy