Unikátní Porsche 911 bylo objeveno náhodou. Nejstarší dochovaný model po náročné opravě jde do muzea

Toto je nejstarší existující Porsche 911 ještě s typovým označením 901 po náročné tříleté rekonstrukci.
Červené kupé bylo vyrobeno v říjnu 1964. Jde o jedno z prvních sériových aut ještě s typovým označením 901, kterých vzniklo jen pár kusů. Když se Peugeot ohradil, že na typové označení 901 měl patent, Porsche se rozhodlo auto překřtít na 911.
Právě proto jde o naprosto raritní kousek. V roce 2014 ho našel německý televizní tým v jedné garáži při natáčení pořadu „Der Trödeltrupp – Das Geld liegt im Keller“ (Parta vetešníků – Peníze leží ve sklepě).
Při ověřování původu auta přímo u výrobce tedy bylo zjištěno, o jak vzácný vůz jde. Muzeum Porsche se rozhodlo auto od původního vlastníka koupit...
Proces restaurování trval tři roky a v muzeu se snažili o maximální autentičnost a věrnost originálu.
Foto: Porsche
Eva Srpová Eva Srpová
19. 12. 2017 11:49
Úplnou náhodou bylo v jedné německé garáži objeveno staré červené Porsche 911. Po ověřování původu se zjistilo, že jde o vůbec nejstarší dochovaný model tohoto vozu. Muzeum automobilky Porsche neváhalo a auto ihned koupilo, v jeho výstavních prostorách totiž takový exemplář chyběl. Při tříletém restaurování byly použity původní díly a technologie. Teď auto putuje na výstavu.

Auta objevená "jen tak náhodou" při prozkoumávání garáží působí trochu neuvěřitelně, ale tentokrát se v jedné stodole opravdu našel raritní kus.

Jde o vůbec nejstarší dochované Porsche 911. Po objevení ho zakoupilo muzeum značky a tři roky ho velmi pečlivě opravovalo. Při restaurování byly použity původní díly a technologie. Nyní červený provozuschopný kousek putuje do muzea ve Stuttgartu.

Podívejte se do galerie na neobvyklý proces opravy auta od nálezového stavu až po finální podobu.

 

Právě se děje

Další zprávy