Unikátní Ferrari budou v technickém muzeu jen týden

Radek Pecák Radek Pecák
16. 5. 2013 6:29
Poté zamíří na přehlídku automobilové elegance na zámek Loučeň
Ferrari 250 GT/E
Ferrari 250 GT/E | Foto: Aktuálně.cz

Ještě předtím, než zamíří do zámeckého areálu v Loučeni, kde se o víkendu 25. a 26. května uskuteční druhý ročník přehlídky Concours d´Elegance, si mohou tři historické vozy Ferrari prohlédnout návtěvníci Národního technického muzea. V dopravní hale budou k vidění do 23. května.

"Dva vozy zapůjčilo muzeum Ferrari v Modeně, na čemž se během své návštěvy Prahy dohodl s místním zastoupením značky sám prezident Ferrari Luca di Montezemolo," informuje Jiří Rozkošný ze Scuderia Praha.

Ferrari 125S
Ferrari 125S | Foto: Ferrari

Prvním je vůz Ferrari 125S z roku 1947, který napsal vůbec první kapitolu v bohaté historii vozů se vzpínajícím se hřebcem ve znaku. Dvanáctiválcový motor tehdy dával výkon 115 koní.

Šedý vůz Ferrari 250GT/E vyrobený v 60. letech pochází ze sbírky Umberta Camelliniho, několikanásobného vítěze prestižních světových automobilových výstav jako Concorso Villa D´Este.

Formule F1 bude nejmladším exponátem

Třetím z exponátů je monopost F12001. Díky němu v sezoně 2001 získalo Ferrari jak jezdecký, tak i konstruktérský titul ve formuli 1. Jezdcem tohoto vozu byl závodník Rubens Barichello i Michael Schumacher. Jeho cenu dnes odborníci odhadují na 1,1 milionů eur (tzn. více než 30 milionů korun bez DPH).

Také druhý ročník Concours d´Elegance se bude konat ve spolupráci Národního technického muzea, Chateau Loučeň u Mladé Boleslavi a Ferrari Classiche. Národní technické muzeum tam představí unikátní vůz Tatra 80 z roku 1935, který patřil prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi.

Monopost F1 2001
Monopost F1 2001 | Foto: Radek Pecák

Vůz Ferrari 125 S napsal vůbec první kapitolu v bohaté historii vozů se vzpínajícím se hřebcem ve znaku. Monopost F2001 byl součástí unikátní dominance Ferrari na přelomu tisíciletí, když do Maranella přinesl jak jezdecký, tak i konstruktérský titul ve formuli 1.

Na zámku Loučeň bude k vidění minimálně sedm vozů Ferrari, 3 Rolls-Royce, 4 Hispano Suiza, 3 vozy Bugatti a množství unikátních vozů Tatra, Lurin&Klement, Aero, Wikov a dalších. Celkem mají organizátoři přihlášeno přes 70 aut ve věku od 106 do 12 let. Tím nejmladším exponátem bude právě formule Rubense Barichella. 

 

Právě se děje

Další zprávy