Ukrajina odstraní z registračních značek aut symboly ruské propagandy

ČTK ČTK
10. 5. 2022 15:35
Z ukrajinských "espézetek" zmizí latinkou psaná písmena Z a V. Podle ministerstva vnitra symbolizují válku totalitního Ruska proti Ukrajině, informoval dnes server RBK-Ukrajina.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Veyron Photo / Shutterstock.com

"Přijali jsme rozhodnutí, která mají zamezit šíření symbolů používaných armádními a jinými vojenskými formacemi neonacistického totalitního Ruska ve válce proti Ukrajině," uvedl na facebooku náměstek ministra vnitra Bohdan Drapjatyj. Majitelé vozidel se zakázanými symboly si podle náměstka budou moci značky vyměnit.

Opatření se týká pouze aut na elektrický pohon. Registrační značky zbylých aut totiž používají pouze písmena společná pro ukrajinskou abecedu a latinku, tedy A, B, C, E, H, I, K, M, O, P, T a X. Písmena Z a V nahradí na elektromobilech latinské písmeno Y, které se v azbuce čte jako U. Opatření začalo platit v pondělí 9. května.

Ruské úřady písmeno Z, které v této podobě ruská abeceda nezná, vysvětlují jako zástupný symbol znamenající "za vítězství" a "za mír". Znak se místy zaměňuje s latinským písmenem V, které je tradičním symbolem pro vítězství. V Rusku je v rámci podpory invaze, kterou Moskva označuje za speciální vojenskou operaci, zobrazování těchto symbolů všudypřítomné. Na Ukrajině i v některých dalších zemích je jejich používání zakázáno.

 

Právě se děje

Další zprávy