Ukradli vám auto, zabouchli jste si v něm klíče? Opel ho umí na dálku odemknout i zastavit

Eva Srpová
20. 10. 2016 6:49
Zaparkujete auto a o několik hodin později a na úplně jiném místě si nejste jisti, jestli jste ho zamkli. Tuhle situaci znáte? Nová funkce konektivity u modelů značky Opel umí vaše starosti vyřešit. Systém Opel OnStar totiž zahrnuje užitečné asistenční služby.
Když vám někdo vůz odcizí, operátor umí lokalizovat jeho aktuální polohu
Když vám někdo vůz odcizí, operátor umí lokalizovat jeho aktuální polohu | Foto: Opel

Systém OnStar, který Opel oficiálně spustí pro český trh 1. listopadu, funguje následovně: V centrále dispečinku v britském Lutonu jsou k dispozici na telefonu 24 hodin denně a 7 dní v týdnu operátoři. Lze je kontaktovat buď pomocí tlačítka na stropě vozu, nebo na rámu zpětného zrcátka, případně telefonicky, pokud nesedíte ve voze.

V Lutonu aktuálně sedí více než sto asistentů hovořících několika jazyky
V Lutonu aktuálně sedí více než sto asistentů hovořících několika jazyky | Foto: Opel

Automaticky se spojíte s operátorem hovořícím stejným jazykem, který máte nastaven v multimediálním systému vašeho vozu. Nezáleží tedy na tom, jakou registrační značku vaše vozidlo má nebo v jaké zemi se právě nacházíte. Jen pokud by česky mluvící operátoři nebyli aktuálně k dipozici, bude vám nabídnuto, zda jste ochotni vést hovor v angličtině. Operátor na telefonu umí vyřešit mnoho vašich tužeb. Nejenže zkontroluje, zda jste auto zamkli, a kdyby ne, udělá to na dálku za vás. Pokud by vám vůz ukradli, v součinnosti s policií ho operátor lokalizuje a na dálku i zablokuje zapalování. Nikoli však při jeho úprku po dálnici, ale ve chvíli, kdy zloděj s autem zastaví. Znovu ho už nenastartuje.

Operátoři umí poradit i s dalšími požadavky. Můžete je požádat o přesnou adresu místa, kam jedete a nechat si ji automaticky zadat do navigace, pokud ji vůz má. Jelikož vás pomocí GPS signálu vidí před sebou v počítači na mapě, zvládne i poradit, kde zaparkovat, pokud nemůžete najít místo sami, najdou nejbližší čerpací stanice, ubytování, poštu, restauraci podle vašeho přání... Také si lze telefonátem vyžádat diagnostický test vozu či poradit při poruše auta. I to je další ze služeb – výsledky automatického diagnostického testu majitel vozu automaticky dostává také jednou měsíčně mailem.

Stiskem tlačítka s modrou ikonou On zahájíte hovor s operátorem
Stiskem tlačítka s modrou ikonou On zahájíte hovor s operátorem | Foto: Opel

Tím to nekončí. Systém je připraven i zachraňovat život, tlačítko SOS spojí posádku s operátorem v případě nouze, například pokud by se někomu ve voze udělalo nevolno. V situaci, kdyby při nehodě vozu vystřelily airbagy, dispečink okamžitě zavolá do vozu sám, a pokud by posádka nereagovala, povolá složky integrovaného záchranného systému, kterým sdělí vaši polohu. Jde o funkci, která se podobá systému eCall, který bude od roku 2018 povinný ve všech nových vozech v EU.

Zajímavostí je fakt, že v Evropě se vedle tlačítek SOS (pomoc v nouzi), On (volání operátorovi) nachází také tlačítko s přeškrtnutým signálem připojení, které dlouhým podržením deaktivuje GPS modul ve voze. V tu chvíli se operátorovi nezobrazuje přesná poloha vozidla. Funkce je podle prohlášení automobilky k dispozici pro ty zákazníky, kteří by měli pocit, že jsou kvůli OnStaru neustále pod dohledem. Pokud by však došlo k nehodě s aktivováním airbagů, privátní režim se stejně automaticky vypne a operátor volá posádce, zda je v pořádku.

S wi-fi hotspotem v autě lze připojit sedm zařízení naráz
S wi-fi hotspotem v autě lze připojit sedm zařízení naráz | Foto: Opel

Vedle přítele na telefonu a pomoci v nouzi systém OnStar nabízí další nadstandardní službu. Ve voze funguje wi-fi hotspot, je možné připojit až sedm zařízení naráz. Souhrnným seznamem těchto služeb konektivity systému OnStar se tedy Opel stává první mainstreamovou značkou, která tak rozsáhlou konektivitu zavádí i do aut nižších tříd, OnStar je totiž k dispozici pro všechny modely Opelu. Služba byla spuštěna vloni na podzim v západních evropských zemích, letos na podzim se aktivuje pro země ve státech ve střední Evropě, tedy včetně České republiky.

Pokud jste zapomněli, kde jste zaparkovali, pomocí aplikace svůj vůz snadno najdete
Pokud jste zapomněli, kde jste zaparkovali, pomocí aplikace svůj vůz snadno najdete | Foto: Opel

Služba systému konektivity je zpoplatněna, zákazník má však k dispozici zkušební období zdarma. Prvních 12 měsíců se za služby OnStar nic neplatí (pomoc v nouzi, zjištění polohy ukradeného vozu + zablokování zapalování, zadávání cíle navigace, aplikace pro smartphone a diagnostika), přičemž měsíční diagnostický test vám bude chodit na e-mail pět let zdarma, zkušební připojení wi-fi je zdarma k dispozici tři měsíce s limitem 3 GB. Pokud budete chtít služby využívat nadále, OnStar stojí na rok 2499 Kč, wi-fi připojení je k dispozici ve třech tarifech, přičemž podle Opelu bude nejžádanější měsíční tarif s limitem 5 GB za cenu 399 Kč.

Jako první tento systém přinesla nová generace Opelu Astra. Její podrobný test si můžete přečíst zde

 

Právě se děje

Další zprávy