Účet za faleš. ADAC přišel o členy a desítky milionů eur

ČTK ČTK
9. 5. 2014 14:20
Podle oficiálních údajů opustilo největší evropský autoklub za první čtyři měsíce letošního roku 278 tisíc členů. Jde o důsledek několika skandálů.
Sídlo německého autoklubu.
Sídlo německého autoklubu. | Foto: Reuters

Berlín - Největší německý autoklub ADAC přišel od ledna do dubna o více než čtvrt milionu členů. Podle serveru Spiegel Online je to důsledek aféry z počátku roku, kdy se ukázalo, že vedení autoklubu falšovalo výsledky ankety o nejoblíbenější německé auto.

Úbytek členů má pro ADAC kromě ztráty prestiže i finanční dopady, autoklub přichází o miliony eur na členských poplatcích.

Podle oficiálních údajů opustilo ADAC za první čtyři měsíce letošního roku 278 tisíc členů. Vzhledem k tomu, že roční členský poplatek činí 84 eur (2300 korun), znamená to pro autoklub výpadek příjmů v rozsahu zhruba 23 milionů eur (630 milionů korun). To by mohlo výrazně ovlivnit zisk ADAC, který v roce 2012 činil 84,9 milionu eur (2,3 miliardy korun).

I přes vlnu odchodů zůstává ADAC největším německým autoklubem, nadále má přes 18 milionů členů. Spiegel Online ale upozorňuje na to, že klesá počet nových řidičů, kteří nikdy nebyli členy žádného autoklubu a hlásí se do ADAC. Naopak roste zájem o členství v menších německých autoklubech.

Faleš a vlastní prospěch

Pokles zájmu o ADAC je důsledkem aféry s falšováním výsledků ankety Žlutý anděl o nejoblíbenější německé auto. Autoklub v únoru přiznal, že už od roku 2009 ve snaze o zvýšení prestiže ankety zvyšoval počet hlasů, které jednotlivé vozy dostaly.

Vnitřní audit také prokázal, že ADAC měnil pořadí některých značek. Zaměstnanci autoklubu zodpovědní za vyhlášení ankety se tak snažili zajistit, aby výsledky byly rozmanitější a nedominovala jim jen jedna značka. Kvůli aféře vrátily automobilky BMW, Volkswagen a Daimler všechny získané Žluté anděly.

Pověsti ADAC dále uškodily zprávy o tom, že vedení autoklubu zneužívalo k soukromým účelům dopravní prostředky letecké záchranné služby ADAC a že autoklub navyšoval počty diváků při automobilových závodech na závodním okruhu Nürburgring.

Kvůli aférám nakonec v únoru odstoupil dlouholetý prezident ADAC Peter Mayer, ani novému vedení se ale zatím nepodařilo získat zpět ztracenou důvěru motoristů.

ADAC je největším autoklubem v Evropě. Poskytuje asistenci řidičům, provozuje záchrannou službu a také vydává hodnocení nejrůznějšího příslušenství, od dětských autosedaček po pneumatiky.

 

Právě se děje

Další zprávy