Uber nakoupí 24 tisíc samořízených vozidel značky Volvo, povolání taxikář se možná stane historií

ČTK ČTK
21. 11. 2017 15:16
Alternativní taxislužba Uber chce od automobilky Volvo koupit až 24 tisíc osobních automobilů s autonomním řízením. Byl by to první krok od stávajícího modelu, v němž její zaměstnanci používají vlastní automobily, k tomu, že začne budovat vlastní flotilu automobilů, které již řidiče-člověka nebudou potřebovat. Do konce tohoto desetiletí se autonomní taxíky stanou součástí běžného provozu mnoha americkým měst a povolání taxikáře se pomalu stane neperspektivní.
Foto: Uber

V rámci nezávazné rámcové dohody švédská automobilka dodá v letech 2019 až 2021 Uberu velká SUV XC90 druhé generace, která budou vybavena technologií autonomního řízení. Podle mluvčího Uberu by mělo jít až o 24 tisíc automobilů.

Zástupci společnosti Volvo, která dnes patří čínskému koncernu Geely, a představitelé Uberu se už před rokem dohodli na vytvoření aliance. Jejím cílem je právě vývoj samořízených nebo, chcete-li, autonomních vozidel.

Na vývoji technologie autonomního řízení v současné době pracuje tým Uberu ze společnosti Advanced Technologies Group. Samotný prototyp vyvíjeného automobilu se už v USA testuje více než rok. Zatím však za jeho volantem sedí řidič, který hlídá, kdyby se stala nějaká chyba nebo nepředvídatelná událost. V případě spuštění služby však řidič v autě již sedět nebude.

Finanční stránka dohody zveřejněna nebyla. Nové Volvo XC90 se na americkém trhu prodává za cenu od 50 tisíc dolarů, což je v přepočtu okolo 1,1 milionu korun. Autonomní řízení však cenu vozidla výrazně zvýší. I tak by pro firmu Uber začlenění aut s autonomním řízením do flotily znamenalo vysokou úsporu. Největší část nákladů totiž tvoří mzdy řidičů.

V Paříži už brzy mají jezdit samořiditelné taxíky:

V Paříži budou už brzy jezdit samořiditelné taxíky, takhle budou vypadat | Video: LaTribuneAuto
 

Právě se děje

Další zprávy